Inspirerende blog voor muziek- en instrumentleraars
met tips, werkvormen, ideeën, repertoire en nog veel meer rond hedendaagse muziek

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Volg ons ook op Instagram!

Maak kennis met Soundpainting

27 mrt 2024 |
geplaatst in ,

Soundpainting is een universele, multidisciplinaire gebarentaal waarmee je live kan componeren. De taal werd in 1974 door de Amerikaanse componist Walter Thompson gecreëerd om in interactie te gaan met zijn orkest tijdens vrije improvisaties. Net als woorden in gesproken taal worden de tekens altijd in zinnen verbonden. De zinsbouw van soundpainting is eenvoudig. De tekens…

Parcoeur 2024

13 mrt 2024 |
geplaatst in ,

Er staat weer een topeditie van Parcoeur voor de deur! Als deel van het CoMA festival kan je op 23 maart komen genieten van een levendig parcours dat je meeneemt doorheen de Handelsbeurs van Gent. Acht klassen uit Vlaamse en Brusselse DKO’s brengen eigen werk en nieuw werk in combinatie met video. Sommige video’s werden verzorgd…

LABO #4

06 mrt 2024 |
geplaatst in ,

LABO #4 Dit schooljaar staat bij WEERKLANK in het teken van creatie. De derde LABO-dag zette ons al op verschillende manieren aan tot creëren. Daarop breien we tijdens deze vierde LABO-dag graag verder. We hopen jullie weer talrijk te mogen ontvangen op 26 april.   PROGRAMMA 9u – 9u30 Onthaal met koffie of thee  …

Een muzikaal spel – Anouk Neyens

21 feb 2024 |
geplaatst in , , , ,

Saxofoniste Anouk Neyens behaalde haar master in Uitvoerende Klassieke Muziek aan het conservatorium van Gent en verdiept zich momenteel in vrije improvisatie tijdens de tweejarige masteropleiding ‘Open Creation’ in Basel (Zwitserland). Afgelopen LABO-dag kwam ze een inspirerende workshop geven die in het teken stond van open creation. Deze werkwijze heeft als doel om vrije improvisatie…

Belgian Music Days

07 feb 2024 |
geplaatst in

De krokusvakantie staat voor de deur. Ideaal om de batterijen weer op te laden en inspiratie op te doen tijdens de Belgian Music Days! Van 12 tot en met 16 februari zindert de omgeving van de Kunstberg in Brussel op zijn Belgisch. In het Conservatorium, in de KBR en in Bozar vinden niet minder dan…

Four on the Floor – Sarah Jeffery

24 jan 2024 |
geplaatst in , , ,

Tijdens onze derde LABO-dag mochten we blokfluitist en docent Sarah Jeffery verwelkomen met een inspirerende key-note speech. Ze deelt graag één van haar favoriete inleidende oefeningen met ons. Ideaal om in groep uit te voeren. AAN DE SLAG  Alle deelnemers staan in een kring. De leerkracht begint met een korte, herhalende klank van vier tellen…

Aleatorische loops met Brecht Vandenbogaerde

10 jan 2024 |
geplaatst in , , , , ,

Hoornist en musicoloog Brecht Vandenbogaerde is een avontuurlijke leraar aan de academies van Halle en Londerzeel. Als trouwe fan van de LABO-dag deelt hij graag een werkvorm die hij in zijn eigen klassen toepast.   BENODIGDHEDEN Loopstation met microfoon OF loopstation – app met versterking Eigen instrument AAN DE SLAG  Deze oefening is fijn in…

De klanken van het bos – 360° Saariaho

20 dec 2023 |
geplaatst in , , , ,

Wat als het kolken van de zee ritmes worden, het ruisen van de wind toonhoogten, het verblindende ochtendlicht klankkleur en de overvliegende zwerm vogels muzikale texturen? Wie de Finse componiste Kaija Saariaho (1952-2023) naar haar grootste inspiratie vroeg, kreeg ‘het leven’ als antwoord. Alles was met klank verbonden. Als componist zocht ze onophoudelijk naar klanken,…

LABO #3

15 nov 2023 |
geplaatst in

LABO #3 De derde LABO-dag zal doorgaan op 1 december en staat helemaal in het teken van creatie. Hoe kan je je leerlingen stimuleren om ook maker te zijn en zo het spelplezier en de creativiteit te bevorderen? Hoe kan je op een eenvoudige manier korte momentjes in je instrumentles inbouwen die ruimte maken voor improvisatie? Kortom, hoe…

Prima Vista

08 nov 2023 |
geplaatst in , , , , , ,

Mauricio Kagel (1931 – 2008) was als componist autodidact. Hij bekeek de muzikanten vaak op een bredere manier dan de louter muzikale. Hierdoor bracht hij nieuwe, uiterst originele ideeën op het podium. Vaak mondden die uit in een vorm van muziektheater. In zijn werk Prima Vista zet Kagel twee ensembles tegenover elkaar die elkaar achtereenvolgens…

Componeren met Geoffa Fells

18 okt 2023 |
geplaatst in ,

Componist, beeldend kunstenaar en trompettist Geoffa Fells gebruikt haar expertise in creatie en verbeelding om muziek te componeren voor mensen die te maken krijgen met vooroordelen en stigmatisering. Haar artistiek onderzoek (PhD) gaat over het componeren van nieuwe muziek waarin neurodiversiteit centraal staat. Ze gaat actief op zoek naar safe spaces waarin on(der)gehoorde stemmen uit onze…

Op stap met Raphael Malfliet

04 okt 2023 |
geplaatst in , , , ,

Bassist, componist en geluidskunstenaar Raphael Malfliet wandelt de laatste tijd vaak rond met verschillende soorten microfoons in de hand. Zo speurt hij naar interessante geluiden en onderzoekt hij manieren om verschillende sonore omgevingen in kaart te brengen. Aan de hand van korte oefeningen daagt hij zichzelf én de groepen waar hij mee werkt uit om…

Een inspirerend schooljaar bij WEERKLANK!

20 sep 2023 |
geplaatst in ,

Naar goede gewoonte staan er dit schooljaar weer leuke activiteiten op de planning. We zetten ze graag even voor jullie op een rijtje. 1. LABO #3 De derde LABO-dag gaat door op 1 december en staat helemaal in het teken van creatie. Hoe kan je je leerlingen stimuleren om ook maker te zijn en zo het…

Leer elkaar kennen met Start to Listen

06 sep 2023 |
geplaatst in , , , ,

De eerste volledige week van het nieuwe schooljaar is volop aan de gang. Tijd voor kennismaking dus! Om elkaar op een speelse manier te leren kennen is het fijn om muziek te koppelen aan beweging. We kozen enkele leuke, beweeglijke fragmenten uit de online tool Start to Listen. Eén van de fragmenten kan je rechtstreeks…

Daag je oren uit met Annea Lockwood en Ruth Anderson

21 jun 2023 |
geplaatst in , , , ,

Onder het toeziend oog van Pauline Oliveros schreven Annea Lockwood en Ruth Anderson een reeks Hearing Studies. Tal van oefeningen waarbij je het gehoor op een originele manier uitdaagt en verder ontwikkelt. AAN DE SLAG  Ga op zoek naar een geluidsbron in je huis dat een constant geluid produceert. (bijvoorbeeld een koelkast) Luister voor één minuut…

De machines van Juan Carlos Tolosa

07 jun 2023 |
geplaatst in , , ,

In zijn praktijk als docent verbindt Juan Carlos Tolosa beeldend en klankmatig denken aan elkaar door gekke machines te ontwerpen. Wat dacht je ervan om nooit meer zelf een banaan te moeten pellen? Lees snel verder!

Poème synthétique – Teun de Lange

23 mei 2023 |
geplaatst in , , , , ,

György Ligeti zou dit weekend, op 28 mei, 100 jaar worden. Vier zijn verjaardag met een eigen uitvoering van Poème Symphonique!

Cardiff & Miller – Walks

19 apr 2023 |
geplaatst in , , ,

De Canadese artiesten Janet Cardiff & George Bures Miller werken al jaren als duo en staan bekend om hun multi-mediale geluidsinstallaties en hun audio/video-wandelingen. Laat je inspireren door hun werk!

Bertel Schollaert tipt Mazen Kerbaj

22 mrt 2023 |
geplaatst in ,

Transformeer de klank van je blaasinstrument met Mazen Kerbaj!

Parcoeur 2023

01 mrt 2023 |
geplaatst in ,

Reis met ons mee tijdens Parcoeur!

1 + 1 + 1 + 2 + 1 + 4

08 feb 2023 |
geplaatst in ,

Laat je inspireren en ga al hinkelend aan de slag met het werk van Guy de Bièvre.

Voel en Ontdek – Elisabeth Klinck

25 jan 2023 |
geplaatst in , , ,

Tijdens onze tweede LABO-dag nam Elisabeth Klinck de strijkers mee doorheen haar methodieken.
Voel en Ontdek!

Stripsody

11 jan 2023 |
geplaatst in

Ook al is dit werk voor velen geen onbekende meer, dankbaar én beproefd als educatief materiaal blijft het wel. Cathy Berberian, muze van componisten als John Cage en Luciano Berio, componeerde dit expressieve en grappige werk: Stripsody!

Eindejaar/Einde project

21 dec 2022 |

Met het einde van het jaar loopt ook ons WEERKLANK project af. Wat betekent dit voor het nieuwe jaar?

Funky Words

14 dec 2022 |
geplaatst in

Je hoeft geen dichter te zijn om groovy woorden te schrijven. Typedrummer maakt werkelijk elk woord funky!

Parcours

07 dec 2022 |
geplaatst in ,

‘Parcours’, een werk van de Belgische componist Karel Goeyvaerts voor twee tot zes violisten, is naar eigen zeggen ‘een soort kat-en-muisspel, waarbij elk op zijn beurt de kat en de muis zou zijn’. Als alles goed lukt, wordt het geheel een energieke en spannende canon.

WEERKLANK LABO 2 – Terugblik

30 nov 2022 |

Terugblik op onze tweede LABO-dag.

Table Music Theatre

23 nov 2022 |
geplaatst in , , , ,

Wat als een krantenartikel de basis wordt van je voorstelling? Neem de krant van vandaag mee naar je klas en laat je inspireren!

Musica Ricercata

16 nov 2022 |
geplaatst in , ,

‘In de beperking toont zich de meester’. Het zijn woorden van de Duitse filosoof, schrijver en dichter Goethe, maar het is zeker ook van toepassing op ‘Musica Ricercata’ van György Ligeti. Maak op basis van zijn werk een eigen compositie!

Sampler in de broekzak!

09 nov 2022 |
geplaatst in ,

Een app om te gaan samplen met je GSM? Die bestaat! De Koala Sampler is functioneel en intuïtief in gebruik. Een paar euro en een smartphone is alles wat je nodig hebt om geluiden op te nemen, te bewerken en te vervormen, kleine composities te maken,… Ideaal als initiatie tot sampling in een (grote) groep!

Mediteren met Thomas Moore

26 okt 2022 |
geplaatst in , , ,

Thomas Moore doet je de oren spitsen met deze bijzondere luisteroefening. Neem de omgevingsgeluiden in je op en ga ermee in dialoog!

WEERKLANK-LABO 2

13 okt 2022 |
geplaatst in

Kom op vrijdag 25 november naar ons tweede WEERKLANK-labo!

Net zoals op de eerste labo-dag ga je actief aan de slag met WEERKLANK-werkvormen of -repertoire. Ervaren docenten leren je bruikbaar en hands-on materiaal kennen dat je meteen kan meenemen naar je eigen lespraktijk.

Was je er de eerste labodag in juni ook bij, dan is er tijd en ruimte om terug te koppelen: Heb je werkvormen gebruikt in de lessen die je toen leerde kennen? Hoe heb je dit ervaren? Hoe heb je erop verder gebouwd?

Was je er de eerste labodag niet bij, dan ben je zeker welkom om je op een (inter)actieve manier te laten inspireren!

Postal Pieces

05 okt 2022 |
geplaatst in

De Amerikaanse componist James Tenney (1934-2006) had vele vrienden, maar hield niet van brieven schrijven. Omdat hij een reeks erg korte composities had gemaakt, besliste hij ze op postkaarten te laten drukken, de ‘Postal Pieces’. Wat beter dan een miniatuurwerkje van je eigen hand te kunnen opsturen?

Lisa Streich – Bijzondere instrumenten

28 sep 2022 |
geplaatst in

Zonder ook maar met één vinger te worden aangeraakt maken een gitaar, cello en viool geluid. Sterker nog, ze hangen in de lucht terwijl ze het geluid produceren! Hoe is dat mogelijk? 

Duplo

Partituur van duplo

21 sep 2022 |
geplaatst in ,

Duplo-blokken als muzikale bouwstenen, hoe eenvoudig kan het zijn? Stap voor stap bouwen we een muziekstuk op. Een ideale werkvorm om met jonge kinderen aan de slag te gaan met klankkleur, dynamiek en ritme!

Babbling Tower to Tower

14 sep 2022 |

“Babbling Tower to Tower” is een werk voor speelgoedpiano en dat andere speelgoed, de gsm waardoor het waarschijnlijk ’s werelds goedkoopste live geluidsverwerking is. Tegelijkertijd is deze opstelling één van de duurste geluidsprocessors ooit door het gebruik van  zendmasten, netwerken en mogelijk zelfs satellieten om de gewenste resultaten te genereren. 

Radigue – ruimtelijk luisteren

07 sep 2022 |
geplaatst in , , ,

Heb je al eens stilgestaan bij de impact van ruimte op je muzikale beleving? Tijdens een concert is je luisterervaring anders dan die van je buurman, en al helemaal verschillend van iemand die tien meter verderop in de zaal zit. In deze werkvorm experimenteer je met ruimtelijke ervaring in je klas. Een ideale opener van het schooljaar voor een jong concertpubliek!

Bertel en Beil

29 jun 2022 |
geplaatst in

Bertel Schollaert laat zich voor zijn lessen hedendaagse muziek aan de Jetse Academie vaak inspireren door bestaand repertoire. Voor deze opdrachtenreeks haalde hij de mosterd bij componist Michaël Beil.

Field Recording

22 jun 2022 |
geplaatst in

Field Recording kan vele vormen aannemen. Aan de basis ligt het opnemen van omgevingsgeluid. Je kan opnames maken op het strand, in de stad, onder water of in de grond. Het werkt voor velen inspirerend en kan de basis worden van een nieuw muziekstuk.

Workers Union

15 jun 2022 |

‘Workers Union’ van de Nederlandse componist Louis Andriessen, een werk voor gelijk welk ensemble van luid klinkende instrumenten, ademt een links engagement. Doel van het werk? Binnen het collectief zo lang mogelijk je individualiteit bewaren en je verzetten tegen de drang om mee te lopen in de pas van wie naast je zit, zonder daarbij het gevoel van collectieve solidariteit, ingebed in een ritmische unisono, te verliezen.

Contemporary Music for All

08 jun 2022 |
geplaatst in

De Britse organisatie CoMA – kort voor ‘Contemporary Music for All’ ligt aan de basis van enkele tientallen amateurensembles voor nieuwe muziek én stelt een schat aan partituren gewoon ter beschikking van al wie geïnteresseerd is!

WEERKLANK-LABO

24 mei 2022 |
geplaatst in

Ga mee op ontdekking in het WEERKLANK-labo op vrijdag 24 juni!

Tijdens verschillende sessies ga je actief aan de slag. Ervaren docenten leren je tijdens een eerste labo-dag bruikbaar en hands-on materiaal kennen dat je meteen kan meenemen naar je eigen lespraktijk.

Mono-Toon

27 apr 2022 |
geplaatst in ,

Eén noot als bouwsteen voor een volledige compositie. Eén noot die gekneed, gekleurd en gecombineerd wordt. Eén noot met oneindig veel mogelijkheden. In deze werkvorm haalt Dries Tack het maximale uit een minimum aan materiaal.

Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu

20 apr 2022 |
geplaatst in

‘My favorite music is the music I haven’t yet heard’

Met dit citaat John Cage heeft echter iets anders voor ogen dan ‘meer van hetzelfde’. Hij laat zich graag verrassen door muziek die niet aan zijn verwachtingspatronen beantwoordt. Wat aanvankelijk anders en vreemd lijkt, kan hij uiteindelijk omarmen als waardevol en betekenisrijk. In die zin was de muziek die hij nog niet ontdekt had zijn favoriete muziek.

Tintinnabulation

30 mrt 2022 |
geplaatst in

Sleutels, glazen, potten, pannen, bestek, fietsbellen,… Onze omgeving is een onuitputtelijke bron van rinkelende geluiden. In deze werkvorm voor muzikale duo’s gaan we met deze belklanken aan de slag. Ideaal om er een bestaand muziekstuk mee op te smukken en aan te vullen!

hEAR DROPS

23 mrt 2022 |

Soms schuilt de kwaliteit van een werkvorm in wat die werkvorm teweegbrengt in de relatie leerling-leraar. Steeds de rol van expert opnemen als leraar is best een uitdagende opgave. Bovendien laat je op die manier kansen liggen voor je leerling om zich te uiten, te experimenteren of te creëren. De reeks hEAR DROPS van Musica nodigt leraars uit om samen met hun leerlingen een creatief proces aan te gaan.

Parcoeur

23 mrt 2022 |

Laat u komende zondag, 27 maart 2022,  verrassen in de Handelsbeurs op Parcoeur, een hartverwarmend hedendaags parcours voor jong en oud (en gratis)

No(w) Brass

16 mrt 2022 |
geplaatst in , , , , , , , ,

Van Gabrieli en Sousa over de studies van Arban tot de muziek van Star Wars of originele hafabracomposities: op de pupiters van jonge koperblazers is een ontzettende brede waaier aan muziek terug te vinden. Maar hedendaags-klassieke muziek? Voor leerkrachten is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg om experimenteel repertoire te vinden dat geschikt is voor hun leerlingen.

No ideas but in things

09 mrt 2022 |
geplaatst in

In de wereld van de Amerikaanse componist en ‘geluidsfysicus’ Alvin Lucier spelen akoestische fenomenen als resonantie en interferentie een hoofdrol. Zijn doel? Op zoek gaan naar de essentie van geluid.

‘Opera with objects’ is een eenvoudige oefening met in de hoofdrol de akoestische eigenschappen van dagelijkse voorwerpen.

Het lichaam als ritmisch kompas: Konnakol

09 feb 2022 |
geplaatst in

‘Konnakol’ verwijst naar de ritmetaal afkomstig uit de Zuid-Indische muziektraditie om ritmes in te oefenen, te componeren en te communiceren met publiek of medemuzikanten. Voor verschillende maatsoorten bestaan er vaste klappatronen. Deze combineer je met het vocaliseren van ritmes waarbij vaste lettergreep-combinaties gebruikt worden voor verschillende onderverdelingen.

La guerre des insectes

02 feb 2022 |
geplaatst in

De titel “La Guerre des Insectes” klinkt best wel spannend, nee? Luister, drijf mee met deze verrassende klankwereld en laat je fantasie de vrije loop op je instrument.

Parcoeur 2022

26 jan 2022 |
geplaatst in ,

Onvoorspelbaarheid, improviseren, inspelen op onverwachte omstandigheden, emoties die doorbreken. Het lijken wel ideale tijden voor … muziek!

Kettingspel

18 jan 2022 |
geplaatst in , , , ,

Wat gebeurt er als één geluid door vele handen passeert?  Het groeit, verbreedt, verkleurt en neemt verrassende vormen aan. Vele factoren bepalen de uitkomst. Wiens handen zijn het? Welke keuze maak je op welk moment? Jasper Van Paemel speelt dit auditief kettingspel met zijn leerlingen met telkens een heel anders resultaat.

WAARSCHUWING: Deze nieuwjaarskaart maakt muziek!

22 dec 2021 |

Ook in 2022 wil WEERKLANK jou inspireren tot avontuurlijk musiceren en lesgeven!

Portret Jeroen Malaise

15 dec 2021 |
geplaatst in

Stel, je wordt opgebeld en uitgenodigd in de televisiestudio om onmiddellijk live een concert te spelen. Een grote pianist die geprogrammeerd was, heeft zich immers last minute afgemeld. Je twijfelt niet en beslist om het te doen. Wanneer je ter plekke aankomt, blijkt dat van de live uitzending wel het beeld kan uitgezonden worden, maar niet de klank! Eigenlijk kan je dus bluffen… Het moet er vooral uitzien alsof je de beste pianist ter wereld bent, maar niemand kan horen hoe het klinkt. Kan jij het publiek in vervoering brengen?

Letter Pieces

08 dec 2021 |
geplaatst in , ,

Een grote blokkendoos van muzikale componenten, waarmee kleine, grote, eenvoudige of complexe muzikale constructies gebouwd kunnen worden, dat zijn de Letter Pieces. Het basisbouwplan is een raster van vakjes (afgebakende tijdseenheden) en een overkoepelend thema. De vakjes zijn ingevuld met letters die staan voor een klank(complex) en een beweging. Bouw je verschillende lagen boven elkaar,…

Muzikale schilderwerken

01 dec 2021 |
geplaatst in , , , , , ,

Minutieus kiest een schilder zijn palet. Elke penseelstreek heeft zin. Soms doordacht en zorgvuldig, andere keren impulsief en uitbundig. Ritme, tempo, dynamiek, compositie, vorm, patronen, variatie, kleur, tutti, solo, beweging, lijnvoering, zijn termen die voor zowel beeld als muziek toepasselijk zijn.

Lieve De Sadeleer gebruikt “The Storm” van William Turner vaak als basis voor muzikale schilderwerken in haar blokfluitklas. De torenhoge golven, de dramatische wolken, het schip dat van hier naar daar geblazen wordt: de verklanking wordt als het ware een soundtrack bij de beelden.

In de kijker: Early Music & Beyond – Samenspeeldag

24 nov 2021 |
geplaatst in

In hartje Brussel haalt een gedreven team van vakspecialisten de historische muziekinstrumenten van onder het stof. In een nieuwe afdeling “Early Music & beyond” nemen ze hun leerlingen niet alleen op sleeptouw doorheen muziek uit de middeleeuwen, renaissance of barok, maar laten ze hen ook ontdekken hoe componisten en muzikanten vandaag zich door oude instrumenten laten inspireren.

D.R.O.P.

17 nov 2021 |
geplaatst in , , , ,

D.R.O.P. (Dynamics, Rate, Orchestration en Phrase) is een muzikaal oefen- en improvisatieconcept ontwikkeld door jazzdrummer Mark Guiliana. Vier variaties op een thema: vanuit de verschillende D.R.O.P. parameters wordt een eenvoudige ritmische cel een spannende muzikale evenwichtsoefening. Wie geraakt tot het hoogste level waarbij alle parameters worden gecombineerd? Wij dagen je graag uit!

The sound of silence

10 nov 2021 |
geplaatst in , ,

Stilte is van onschatbare waarde. Een gesprek ademt dankzij zijn stiltes, een klank krijgt meer betekenis dankzij de stilte ervoor of erna. Een goede muzikant weet hoe de balans te maken tussen stilte en geluid en zo de expressie in een stuk te versterken.
Deze werkvorm is een oefening in het bewust opzoeken van de stilte en in het luisteren.

Verbeelding

De kracht van verbeelding

20 okt 2021 |
geplaatst in

De bladeren beginnen te vallen, de vakantie lonkt, de eerste weken van onze WEERKLANK-blog zitten erop! Acht opeenvolgende weken lang serveerden we een kant-en-klare werkvorm, meteen te verorberen op de werkvloer. Van de avontuurlijke beginner tot de ervaren muzikant, ons doel was recepten aan te bieden waarmee iedereen naar hartelust en op eigen niveau kon experimenteren.…

John Cage – Imaginary Landscape nr. 5

13 okt 2021 |
geplaatst in

Schilder je eigen muzikale landschap met zelf gekozen opnames…

In C

06 okt 2021 |
geplaatst in , , , , , ,

53 korte motieven in do groot, meer had Terry Riley niet nodig. “In C” is een heerlijke klankwolk die bij iedere uitvoering verrassend anders klinkt, ondanks dat ze telkens uit dezelfde cellen wordt opgebouwd.

Dialoog zonder woorden

29 sep 2021 |
geplaatst in ,

Van een rustige boodschap naar geagiteerde zinnen waar zelfs harde woorden mogen vallen; reken met deze grafische partituur van Michael Vetter op een bewogen conversatie waarin je je instrument op een grensverleggende manier gebruikt.
Voor leerlingen die niet op hun mondje gevallen zijn!

Tijd voor maken

29 sep 2021 |
geplaatst in

Wanneer muzikanten op het podium hun eigen werk spelen, gebeurt er iets speciaals. Ze zijn dan extra betrokken muzikanten. Ze spelen met fierheid en enthousiasme. Makers zijn wijze muzikanten. Ze doorgronden de wondere wereld van ervaren componisten. Makers zijn vooral ook avontuurlijke muzikanten. Ze experimenteren en zoeken naar hun eigen stem. Met opdrachten zoals ‘creëer…

Luisteren

Groeien in het luisteren

22 sep 2021 |
geplaatst in , ,

“Kunnen luisteren” is een belangrijke muzische en sociale vaardigheid. We ontdekken nieuwe dingen, stellen onze blik scherp, schaven ons denkkader bij. Toch blijkt luisteren niet zo eenvoudig en vaak synoniem voor gehoorzamen aan wat mainstream is.

Gelukkig kan je je luistervaardigheid trainen! En als je het de nodige tijd en ruimte geeft, wordt het een wonderlijke ontdekkingstocht…

Les moutons de Panurge

15 sep 2021 |
geplaatst in , ,

Dit werk van Frederic Rzewski verwijst naar een scène uit het vierde boek van François Rabelais’ “Gargantua en Pantagruel”. Tijdens een zeereis neemt Pantagruels sluwe kompaan Panurge wraak op de laaghartige Dindenault door één van zijn schapen overboord te gooien. De rest van de kudde (inclusief Dindenault) volgt instinctief en verdrinkt.

Blijf jij aan boord, of spring je schaapachtig anderen achterna?

Clapping Music

08 sep 2021 |
geplaatst in , , , ,

Een krachttoer in eenvoud!
Slechts acht klappen per maat maar een uitdaging van zodra je het als canon uitvoert: Steve Reich’s Clapping Music is een minimalistisch stuk gebouwd op één ritmisch patroon voor vier handen.

Avontuurlijk lesgeven

01 sep 2021 |
geplaatst in

‘But I’m an adventurer. I like invention, I like discovery.’ – Karlheinz Stockhausen

We wensen jullie een avontuurlijk schooljaar!

Soundtrack

30 aug 2021 |
geplaatst in , , ,

Wanneer je gaat improviseren, is een vrije en levendige fantasie essentieel.
Jeroen Malaise maakte ‘Soundtrack’, een reeks korte oefeningen waarin je je verbeelding kan trainen. 

Massage Sonore

11 jul 2021 |
geplaatst in , , , , ,

Een klankmassage is pure muzikale verwennerij waarbij oren én geest in de watten worden gelegd. Daarnaast is het de ideale manier om een juiste mindset te creëren en om de auditieve verbeelding te stimuleren.

Everything we do is music

24 jun 2021 |
geplaatst in , , ,

Als de luisterbereidheid er is, kan gelijk welk geluid ervaren worden als muziek…
4’33” is allicht het bekendste werk van John Cage. In dit stuk produceert de uitvoerder geen enkele klank. Stilte en omgevingsgeluiden krijgen daardoor de hoofdrol.

Weg van Noten

24 jun 2021 |
geplaatst in , ,

Durf jij wel eens afwijken van het notenbeeld op een partituur? In deze werkvorm doe je het bewust. Het voordeel? Vaak moeilijk leesbare en instudeerbare noten vormen geen probleem meer, en de focus verschuift naar andere muzikale parameters. Op een relatief eenvoudige manier kom je tot een betekenisvolle hedendaagse interpretatie.

De Zak

24 jun 2021 |
geplaatst in , , ,

Bij het begin van het schooljaar kuist Dries Tack de oren van zijn leerlingen eens goed uit. Voorkennis is niet vereist, moeilijke partituren ontcijferen hoeft niet. Het enige wat je nodig hebt is een simpele plastic zak…

This could be the most beautiful piece in the world

24 jun 2021 |
geplaatst in , , , , ,

Deze grafische partituur van de hand van Thomas Smetryns is een werk voor vier musici in vrije bezetting.
Het idee is even eenvoudig als mooi: kies de voor jou mooiste klanken uit en maak er een muziekstuk mee.
Het resultaat zou wel eens het allermooiste stuk in de wereld kunnen zijn…