Stripsody

Ook al is dit werk voor velen geen onbekende meer, dankbaar én beproefd als educatief materiaal blijft het wel. Cathy Berberian, muze van componisten als John Cage en Luciano Berio, componeerde dit expressieve en grappige werk. Het bestaat volledig uit striptekeningen, en de uitvoerder krijgt grote vrijheid in het uitvoeren ervan. Plezier in de klas verzekerd!

 

AAN DE SLAG

  • Teken drie lijnen op een groot blad. De bovenste lijn staat voor het hoge register, de middelste voor het middenregister en de onderste voor het lage.
  • Kies pictogrammen of tekeningen uit (kunstwerken, pictogrammen in een thema, striptekeningen,…)
  • Bedenk klanken bij je pictogrammen.
  • Je kan er bijvoorbeeld voor opteren om een verhaal te vertellen met je klanken.
  • Kies welke klanken je hoog, midden of laag wil uitvoeren en plaats ze op je voorgetekende blad.
  • Voer je partituur uit en stuur eventueel bij!

 

MEER MOGELIJKHEDEN

  • Breid uit met beweging of mimiek.
  • Werk je met jonge kinderen? Dan kan je in groep deze opdracht aanpakken met drie wasdraden op verschillende hoogte, waar je de tekeningen met wasknijpers aan bevestigt.
  • Bestudeer zeker ook het origineel en kijk naar Cathy Berberian op YouTube!

 

stripsody

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

2 Comments

  1. Peter Noten on 11/01/2023 at 11:20

    Leuk dat jullie dit in de kijker zetten! Heel laagdrempelig en eigenlijk niet zo moeilijk om er mee aan de slag te gaan en de kinderen in contact te brengen met klassieke muziek.
    Uit de praktijk:
    Een zestal jaar geleden vertolkte onze dochter deze boeiende en originele compositie, als onderdeel van haar masterproef klassieke zang aan het Lemmensinstituut-Leuven. En sindsdien programmeert ze het nog af en toe … succes verzekerd, inderdaad 😉
    Met onze academie verzorgde zij in die tijd ook enkele workshops in lagere scholen, waarbij ze min of meer te werk ging zoals jullie beschrijven, maar waarbij ze het origineel dus zelf eerst uitvoerde en de partituur liet ontdekken. Op slag de volle aandacht van alle kinderen, waarvan de meesten nog nooit een klassieke operastem gehoord hadden, laat staan live. Daarna gingen de kinderen er creatief mee aan de slag zoals jullie het min of meer beschrijven, waarna ze zelf hun eigen ‘Stripsody’ mochten uitvoeren.
    Ook boeiend om het bijvoorbeeld als een workshop voor kinderen te programmeren in een bibliotheek met een afdeling strips.
    Veel succes!



  2. Katrien Vercauter on 12/01/2023 at 16:07

    Heel fijn, Peter. Het is een zeer dankbare en interessante partituur om mee te werken.
    Bedankt!



Laat een reactie achter





Volg ons op sociale media ...