Inspirerende blog voor muziek- en instrumentleraars
met tips, werkvormen, ideeën, repertoire en nog veel meer rond hedendaagse muziek

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Muzikale schilderwerken

01 dec 2021 |
geplaatst in , , , , , ,

Minutieus kiest een schilder zijn palet. Elke penseelstreek heeft zin. Soms doordacht en zorgvuldig, andere keren impulsief en uitbundig. Ritme, tempo, dynamiek, compositie, vorm, patronen, variatie, kleur, tutti, solo, beweging, lijnvoering, zijn termen die voor zowel beeld als muziek toepasselijk zijn.

Lieve De Sadeleer gebruikt “The Storm” van William Turner vaak als basis voor muzikale schilderwerken in haar blokfluitklas. De torenhoge golven, de dramatische wolken, het schip dat van hier naar daar geblazen wordt: de verklanking wordt als het ware een soundtrack bij de beelden.

In de kijker: Early Music & Beyond – Samenspeeldag

24 nov 2021 |
geplaatst in

In hartje Brussel haalt een gedreven team van vakspecialisten de historische muziekinstrumenten van onder het stof. In een nieuwe afdeling “Early Music & beyond” nemen ze hun leerlingen niet alleen op sleeptouw doorheen muziek uit de middeleeuwen, renaissance of barok, maar laten ze hen ook ontdekken hoe componisten en muzikanten vandaag zich door oude instrumenten laten inspireren.

D.R.O.P.

17 nov 2021 |
geplaatst in , , , ,

D.R.O.P. (Dynamics, Rate, Orchestration en Phrase) is een muzikaal oefen- en improvisatieconcept ontwikkeld door jazzdrummer Mark Guiliana. Vier variaties op een thema: vanuit de verschillende D.R.O.P. parameters wordt een eenvoudige ritmische cel een spannende muzikale evenwichtsoefening. Wie geraakt tot het hoogste level waarbij alle parameters worden gecombineerd? Wij dagen je graag uit!

The sound of silence

10 nov 2021 |
geplaatst in , ,

Stilte is van onschatbare waarde. Een gesprek ademt dankzij zijn stiltes, een klank krijgt meer betekenis dankzij de stilte ervoor of erna. Een goede muzikant weet hoe de balans te maken tussen stilte en geluid en zo de expressie in een stuk te versterken.
Deze werkvorm is een oefening in het bewust opzoeken van de stilte en in het luisteren.

Verbeelding

De kracht van verbeelding

20 okt 2021 |
geplaatst in

De bladeren beginnen te vallen, de vakantie lonkt, de eerste weken van onze WEERKLANK-blog zitten erop! Acht opeenvolgende weken lang serveerden we een kant-en-klare werkvorm, meteen te verorberen op de werkvloer. Van de avontuurlijke beginner tot de ervaren muzikant, ons doel was recepten aan te bieden waarmee iedereen naar hartelust en op eigen niveau kon experimenteren.…

John Cage – Imaginary Landscape nr. 5

13 okt 2021 |
geplaatst in

Schilder je eigen muzikale landschap met zelf gekozen opnames…

In C

06 okt 2021 |
geplaatst in , , , , , ,

53 korte motieven in do groot, meer had Terry Riley niet nodig. “In C” is een heerlijke klankwolk die bij iedere uitvoering verrassend anders klinkt, ondanks dat ze telkens uit dezelfde cellen wordt opgebouwd.

Dialoog zonder woorden

29 sep 2021 |
geplaatst in ,

Van een rustige boodschap naar geagiteerde zinnen waar zelfs harde woorden mogen vallen; reken met deze grafische partituur van Michael Vetter op een bewogen conversatie waarin je je instrument op een grensverleggende manier gebruikt.
Voor leerlingen die niet op hun mondje gevallen zijn!

Tijd voor maken

29 sep 2021 |
geplaatst in

Wanneer muzikanten op het podium hun eigen werk spelen, gebeurt er iets speciaals. Ze zijn dan extra betrokken muzikanten. Ze spelen met fierheid en enthousiasme. Makers zijn wijze muzikanten. Ze doorgronden de wondere wereld van ervaren componisten. Makers zijn vooral ook avontuurlijke muzikanten. Ze experimenteren en zoeken naar hun eigen stem. Met opdrachten zoals ‘creëer…

Luisteren

Groeien in het luisteren

22 sep 2021 |
geplaatst in , ,

“Kunnen luisteren” is een belangrijke muzische en sociale vaardigheid. We ontdekken nieuwe dingen, stellen onze blik scherp, schaven ons denkkader bij. Toch blijkt luisteren niet zo eenvoudig en vaak synoniem voor gehoorzamen aan wat mainstream is.

Gelukkig kan je je luistervaardigheid trainen! En als je het de nodige tijd en ruimte geeft, wordt het een wonderlijke ontdekkingstocht…