WEERKLANK-LABO

Ga mee op ontdekking in het WEERKLANK-labo op vrijdag 24 juni!

 

Tijdens verschillende sessies ga je actief aan de slag met WEERKLANK-werkvormen of -repertoire. Ervaren docenten leren je tijdens een eerste labo-dag bruikbaar en hands-on materiaal kennen dat je meteen kan meenemen naar je eigen lespraktijk.

Als start gaat soundpainter Johan Sabbe aan de slag met de hele groep  om op een andere manier te leren spelen dan vanuit een geschreven partituur of tekst. Een sessie voor de avontuurlijke pedagoog! Daarna kies je uit één van de vele deelsessies.

Tijdens een tweede labodag op 25 november nemen we tijd om terug te koppelen: Hoe heb je dit ervaren in je lessen? Wat was bruikbaar, wat was minder bruikbaar? Hoe bouw je verder?

 

PROGRAMMA LABODAG 1

 

09.30u – 10.00u: onthaal

10.00u – 11.00u: SOUNDPAINTING – TUTTI (Johan Sabbe)

Soundpainting’  is een multidisciplinaire dirigeertechniek waarbij de soundpainter dmv handgebaren improvisaties aanstuurt en structureert. In een speelse sfeer wordt een groep musici binnengeloodst in de gelaagde klankkleuren en texturen die zo eigen zijn aan experimentele muziek.

Een prachtige tool om toe te passen in gelijk welke les met meerdere musici!

 

11.00u – 11.15u:  pauze

 

11.15u – 12.45u: KEUZE-SESSIES

– SOUNDPAINTING (Johan Sabbe) voor leraars groepsmusiceren

Tijdens deze verdiepende sessie zoomt Johan met een kleinere groep deelnemers in op de mogelijkheden die soundpainting biedt om een bestaande partituur te gaan ontleden en herinterpreteren.

 

– (H)OOR! (Bert Bernaerts) voor leraars initiatie, MCV 2de graad

Luisteren is soms geen eenvoudige opdracht. Vaak staat het synoniem aan gehoorzamen wat mainstream is. Gelukkig kan je    luistervaardigheid trainen! In deze sessie krijg je speelse technieken aangereikt om actief en bewust luisteren te integreren in je lespraktijk. De focus ligt daarbij op het ontwikkelen van taal en woordenschat om de luisterervaring te koppelen aan de verbeelding van de jonge luisteraars/musici.

 

– INTERACTIEVE IMPROVISATIE & CREATIE  (Marc Maes) voor leraars klavier en begeleidingspraktijk klavier

Vrije (interactieve) improvisatie. Geen moeilijke theorieën maar hands-on met de geest en de oren volop open. Genre-overstijgend en onbegrensd. Schud je muzikale harnas af en communiceer met je medespelers. Breng je speelplezier en je ideeën-toolkit mee!

 

– HANDS-ON ELECTRONICS  (Jasper & Jasper) voor leraars met een gezonde portie nieuwsgierigheid naar electronics

Live electronics integreren in je les moeilijk en complex? Niet als het van Jasper & Jasper afhangt! Tijdens deze sessie tonen ze jou enkele eenvoudig inzetbare tools waar je meteen mee aan de slag kan.

 

– HEDENDAAGS REPERTOIRE & WERKVORMEN VOOR STRIJKERS (Stijn Kuppens)  voor leraars die een strijkinstrument geven

Op een (inter)actieve manier maak je kennis met een aantal creatieve werkvormen die Stijn toepast in zijn eigen klas. Samen duik je daarnaast in het brede en rijke repertoire van hedendaagse muziek voor strijkers. Wat kan je meenemen naar de klasvloer? Welke competenties reik je daarmee aan?  In samenwerking met ESTA.

 

– HEDENDAAGS REPERTOIRE & WERKVORMEN VOOR BLAZERS (Bertel Schollaert) voor leraars die een blaasinstrument geven

Bertel Schollaert geeft hedendaagse muziek in de Jetse academie. Aan de hand van enkele actieve voorbeelden geeft hij je inkijk in hoe hij in zijn klas aan de slag gaat. Zowel hout- als koperblazers komen aan hun trekken in deze workshop waarin je je klankmogelijkheden uitbreidt, alternatieve speeltechnieken exploreert, improviseert, bestaand repertoire ontdekt waar je een eigen twist aan kan geven,…

 

12.45u – 13.00u: SLOTMOMENT

 

13.00u – 14.00u: LUNCH & NA-BABBEL

 

PRAKTISCH

De labodagen gaan door in de Hoofdstedelijke Kunstacademie, Nieuwland 198, 1000 Brussel

Inschrijven kan tot 15 juni en doe je via deze link.

Vergeet je instrument niet.

Deelname is gratis!

Meer info: weerklank@matrix-new-music.be

 

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

1 Comments

  1. Griet Jochems on 29/06/2022 at 12:40

    Inspirerende dag bij Matrix : zowel qua contacten met collega’s en docenten , als nieuwe inspiratie voor mijn lessen, als de heerlijke lunch.
    Dank voor de verwennerij op al deze vlakken !
    Wordt vervolgd.Laat een reactie achter

Volg ons op sociale media ...

newsletter footer logo's