vrije bezetting

Muzikale schilderwerken

01/12/2021 /

Minutieus kiest een schilder zijn palet. Elke penseelstreek heeft zin. Soms doordacht en zorgvuldig, andere keren impulsief en uitbundig. Ritme, tempo, dynamiek, compositie, vorm, patronen, variatie, kleur, tutti, solo, beweging, lijnvoering, zijn termen die voor zowel beeld als muziek toepasselijk zijn.

Lieve De Sadeleer gebruikt “The Storm” van William Turner vaak als basis voor muzikale schilderwerken in haar blokfluitklas. De torenhoge golven, de dramatische wolken, het schip dat van hier naar daar geblazen wordt: de verklanking wordt als het ware een soundtrack bij de beelden.

Read More

The sound of silence

10/11/2021 /

Stilte is van onschatbare waarde. Een gesprek ademt dankzij zijn stiltes, een klank krijgt meer betekenis dankzij de stilte ervoor of erna. Een goede muzikant weet hoe de balans te maken tussen stilte en geluid en zo de expressie in een stuk te versterken.
Deze werkvorm is een oefening in het bewust opzoeken van de stilte en in het luisteren.

Read More

In C

06/10/2021 /

53 korte motieven in do groot, meer had Terry Riley niet nodig. “In C” is een heerlijke klankwolk die bij iedere uitvoering verrassend anders klinkt, ondanks dat ze telkens uit dezelfde cellen wordt opgebouwd.

Read More

Les moutons de Panurge

15/09/2021 /

Dit werk van Frederic Rzewski verwijst naar een scène uit het vierde boek van François Rabelais’ “Gargantua en Pantagruel”. Tijdens een zeereis neemt Pantagruels sluwe kompaan Panurge wraak op de laaghartige Dindenault door één van zijn schapen overboord te gooien. De rest van de kudde (inclusief Dindenault) volgt instinctief en verdrinkt.

Blijf jij aan boord, of spring je schaapachtig anderen achterna?

Read More

Clapping Music

08/09/2021 /

Een krachttoer in eenvoud!
Slechts acht klappen per maat maar een uitdaging van zodra je het als canon uitvoert: Steve Reich’s Clapping Music is een minimalistisch stuk gebouwd op één ritmisch patroon voor vier handen.

Read More