Een inspirerend schooljaar bij WEERKLANK!

Naar goede gewoonte staan er weer leuke activiteiten op de planning dit schooljaar bij WEERKLANK.
We zetten ze graag even voor jullie op een rijtje.

1. LABO #3

De derde LABO-dag zal doorgaan op 1 december en staat helemaal in het teken van creatie. Hoe kan je je leerlingen stimuleren om ook maker te zijn en zo het spelplezier en de creativiteit te bevorderen? Hoe kan je op een eenvoudige manier korte momentjes in je instrumentles inbouwen die ruimte maken voor improvisatie? Kortom, hoe zorgen we ervoor dat de kunstenaar (kunstig competent) aanwezig is in onze klassen?

PROGRAMMA

9u00 – 9u30

Onthaal met koffie

9u30 – 10u00

Sarah Jeffery

De blokfluit: een heel oud instrument waardoor toch heel veel nieuwe muziek weerklinkt. Ondertussen is het instrument net zo bekend onder componisten van vandaag als bij musici die Bach spelen. Blokfluitist en professor Sarah Jeffery neemt ons mee in haar eigen praktijk. Vanuit haar ervaring met leerlingen van alle niveaus laat ze ons zien hoe ze haar eigen leerlingen stimuleert om zelf muziek te bedenken en hun eigen creativiteit te ontwikkelen. Dit doet ze door voorbeelden uit hedendaagse muziek aan te reiken, maar ook door verschillende manieren van improvisatie aan te bieden.

10u00 – 12u00
Keuze uit twee workshops:

Anouk Neyens

Hoe kan je bestaande muziekstukken in een nieuwe context plaatsen? En hoe kan je klank op een andere manier benaderen? Tijdens deze workshop ga je aan de hand van verschillende improvisatie oefeningen op zoek naar de rol/betekenis van de creërende muzikant.​

Anouk Neyens behaalde haar master in Uitvoerende Klassieke Muziek in Gent en verdiept zich momenteel in vrije improvisatie tijdens de tweejarige masteropleiding ‘Open Creation’ in Basel (Zwitserland).

Sarah Verhulst

Sarah implementeert creatie dagelijks in haar piano- en initiatielessen. Ze neemt je mee in een inspirerende sessie waarin je leert om ook je eigen lichaam, stem en andere materialen mee te betrekken in je lessen.

Sarah Verhulst geeft vakdidactiek domeinoverschreidende initiatie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en deed uitgebreid onderzoek naar de invloed van muziek op de allerjongsten (zelfs voor de geboorte).

 

12u00 – 12u15: pauze 

 

12u15 – 13u00

Karel Stulens

Aan de hand van zijn nieuw werk Allemande geeft Karel een toelichting over zijn werkwijze als componist. Er wordt dieper ingegaan op het componeren in dialoog met muzikanten, muzikale fenomenen en/of elektronica. In Allemande krijgt een flexibel barokensemble muzikaal materiaal voorgeschoteld door de componist die als creatief materiaal dienen voor exploratie. Daarnaast zal door middel van modulaire synthesizers en taperecorders een klanktapijt ontstaan. Zowel componist als muzikant creëren, musiceren en luisteren samen.

13u00 – 14u00: vegan lunch 

PRAKTISCH

Wanneer? Vrijdag 1 december 2023

Inschrijven kan tot 20 november en kost 25 euro (lunch inbegrepen).
Plaatsen zijn beperkt dus schrijf je snel in via deze link.

Locatie: Hoofdstedelijke Kunstacademie, Nieuwland 198, 1000 Brussel

2. PARCOEUR 2024

Op 23 maart 2024 zal PARCOEUR opnieuw doorgaan in de Handelsbeurs te Gent. Dit keer met als thema muziek en video!
Heb je zin om deel te nemen met jouw klas en je leerlingen een onvergetelijke podiumervaring rijker te maken? Stuur dan een mailtje naar ellen.jacobs@matrix-new-music.be voor meer informatie.

Om een idee te krijgen van wat PARCOEUR allemaal te bieden heeft verwijzen we graag door naar onze website.

3. LABO #4 

Er staat ook al een vierde LABO-dag op de planning die in het teken zal staan van de performer.
Meer info volgt snel!

4. WORKSHOPS en NAVORMINGEN 

De aanvragen voor workshops en navormingen komen stilaan op gang. Heb je zin om je leerlingen of lerarenkorps iets extra aan te bieden? Bekijk ons vernieuwde aanbod workshops en navormingen.

Weerklank banner creatie

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Laat een reactie achter