Een inspirerend schooljaar bij WEERKLANK!

Naar goede gewoonte staan er dit schooljaar weer leuke activiteiten op de planning.
We zetten ze graag even voor jullie op een rijtje.

1. LABO #3

De derde LABO-dag gaat door op 1 december en staat helemaal in het teken van creatie. Hoe kan je je leerlingen stimuleren om ook maker te zijn en zo het spelplezier en de creativiteit bevorderen? Hoe kan je op een eenvoudige manier korte momentjes in je instrumentles inbouwen die ruimte maken voor improvisatie? Kortom, hoe zorgen we ervoor dat de kunstenaar (kunstig competent) aanwezig is in onze klassen?

PROGRAMMA

9u00 – 9u30

Onthaal met koffie

9u30 – 10u00

Sarah Jeffery

De blokfluit: een heel oud instrument dat toch heel veel nieuwe muziek laat weerklinken. Ondertussen is het instrument net zo bekend onder componisten van vandaag als bij musici die muziek van Bach spelen. Blokfluitist en professor Sarah Jeffery neemt ons mee in haar eigen praktijk. Ze laat ons zien hoe ze haar leerlingen van alle niveaus stimuleert om zelf muziek te bedenken en hun eigen creativiteit te ontwikkelen. Dit doet ze door voorbeelden uit hedendaagse muziek aan te reiken, maar ook door verschillende manieren van improvisatie aan te bieden.

10u00 – 12u00
Keuze uit twee workshops:

Anouk Neyens

Hoe kan je bestaande muziekstukken in een nieuwe context plaatsen? En hoe kan je klank op een andere manier benaderen? Tijdens deze workshop ga je aan de hand van verschillende improvisatie-oefeningen op zoek naar de rol/betekenis van de creërende muzikant.​

Anouk Neyens behaalde haar master in Uitvoerende Klassieke Muziek in Gent en verdiept zich momenteel in vrije improvisatie tijdens de tweejarige masteropleiding ‘Open Creation’ in Basel (Zwitserland).

 

‘Klinkende Kinderen’  Sarah Verhulst

In deze workshop focussen we op creatie en improvisatie met de jongste kinderen van het DKO: de eerste graad (muziekinitiatie) en de tweede graad, beginners piano.

Elk jong kind heeft het vermogen om een muzikale taal te verwerven en zich te leren uitdrukken in deze taal. We leggen de focus op het ontdekken van een muzikaal vocabularium waar de kinderen zelf mee aan de slag kunnen in een foutvrije zone. Experiment en spel staan hierin centraal. Van hieruit maken we toepassingen naar het pianospelen. Wat verstaan we eigenlijk onder een creatie? We bekijken verschillende parameters van waaruit we kunnen vertrekken en tools worden aangereikt om vanaf het prille begin te improviseren en creëren.

 

12u00 – 12u15: pauze 

 

12u15 – 13u00

Karel Stulens

Aan de hand van zijn nieuw werk Allemande vertelt Karel over zijn werkwijze als componist. Hij gaat dieper in op het componeren in dialoog met muzikanten, muzikale fenomenen en/of elektronica. In Allemande schotelt hij een flexibel barokensemble muzikaal materiaal voor dat dient als vertrekpunt voor verdere exploratie. Daarnaast laat hij door middel van modulaire synthesizers en taperecorders een klanktapijt ontstaan. Zowel componist als muzikant creëren, musiceren en luisteren samen.

13u00 – 14u00: vegan lunch 

PRAKTISCH

Wanneer? Vrijdag 1 december 2023

Inschrijven kan tot 20 november en kost 25 euro (lunch inbegrepen).
Plaatsen zijn beperkt dus schrijf je snel in via deze link.

Locatie: Hoofdstedelijke Kunstacademie, Nieuwland 198, 1000 Brussel

2. PARCOEUR 2024

Op 23 maart 2024 gaat PARCOEUR opnieuw door in de Handelsbeurs te Gent. Dit keer met als thema muziek en video!
Heb je zin om deel te nemen met jouw klas en je leerlingen een onvergetelijke podiumervaring rijker te maken? Stuur dan een mailtje naar Ellen Jacobs voor meer informatie.

Om een idee te krijgen van wat PARCOEUR allemaal te bieden heeft verwijzen we graag door naar onze website.

3. LABO #4 

Er staat ook al een vierde LABO-dag op de planning die in het teken zal staan van de performer.
Meer info volgt snel!

4. WORKSHOPS en NAVORMINGEN 

De aanvragen voor workshops en navormingen komen stilaan op gang. Heb je zin om je leerlingen of lerarenkorps iets extra aan te bieden? Bekijk ons vernieuwde aanbod workshops en navormingen.

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Laat een reactie achter

Volg ons op sociale media ...

newsletter footer logo's