Poème synthétique – Teun de Lange

Het Poème symphonique pour 100 métronomes werd in 1963 gecomponeerd door György Ligeti. Het is één van de eerste voorbeelden van conceptuele muziek die mensen op een nieuwe manier naar muziek leerde luisteren. Om het werk echt uit te voeren heb je uiteraard wel heel veel metronomen nodig, dus daarom gebeurt zo’n echte uitvoering heel zelden.

Met Poème synthétique maakte Teun de Lange een speelse app die het concept van György Ligeti’s Poème symphonique verbeeldt en simuleert. Klik hieronder op START en luister alleen of in groep naar de 100 kleurrijke metronomen op het scherm.

Ben je alleen, dan komt de ervaring het best over met een koptelefoon of oortjes.

AAN DE SLAG 

  • Ik speel alleen

Kies hoe ver je de veer opwindt. Je kan zien hoe lang de uitvoering ongeveer zal duren. Met oortjes of een koptelefoon hoor je alles in 3D!
START ALLEEN 

  • Ik speel samen met anderen

Kies het aantal spelers. Zet je telefoon op speaker. Iemand telt af en jullie starten tegelijk.

START VOOR EEN GROEP

In groep opent ieder afzonderlijk op zijn/haar smartphone de app. Stel het aantal deelnemers in, druk allemaal tegelijk – op het teken van de aangewezen dirigent – op de groene ‘play’-knop en luister samen naar het gecombineerde klanktapijt dat uit de speakers van de verschillende smartphones komt.

Start, stop (= opnieuw beginnen) of pauzeer.

Luister aandachtig, tijdens het spelen kan je niets veranderen.

Veel meer informatie over het leven en de muziek van György Ligeti is te vinden op onze online tentoonstelling.

ONLINE EXPO

PS: György Ligeti zou dit weekend, op 28 mei, 100 jaar worden. Vier zijn verjaardag met een eigen uitvoering van Poème Symphonique.

Poeme-Symphonique-c-Stedelijk-Museum-Amsterdam

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Laat een reactie achter

Volg ons op sociale media ...

newsletter footer logo's