Repertoire

Parcoeur 2024

13 mrt 2024 /

Er staat weer een topeditie van Parcoeur voor de deur! Als deel van het CoMA festival kan je op 23 maart komen genieten van een levendig parcours dat je meeneemt doorheen de Handelsbeurs van Gent. Acht klassen uit Vlaamse en Brusselse DKO’s brengen eigen werk en nieuw werk in combinatie met video. Sommige video’s werden verzorgd…

Lees meer...

Prima Vista

08 nov 2023 /

Mauricio Kagel (1931 – 2008) was als componist autodidact. Hij bekeek de muzikanten vaak op een bredere manier dan de louter muzikale. Hierdoor bracht hij nieuwe, uiterst originele ideeën op het podium. Vaak mondden die uit in een vorm van muziektheater. In zijn werk Prima Vista zet Kagel twee ensembles tegenover elkaar die elkaar achtereenvolgens…

Lees meer...

Leer elkaar kennen met Start to Listen

06 sep 2023 /

De eerste volledige week van het nieuwe schooljaar is volop aan de gang. Tijd voor kennismaking dus! Om elkaar op een speelse manier te leren kennen is het fijn om muziek te koppelen aan beweging. We kozen enkele leuke, beweeglijke fragmenten uit de online tool Start to Listen. Eén van de fragmenten kan je rechtstreeks…

Lees meer...

1 + 1 + 1 + 2 + 1 + 4

08 feb 2023 /

Laat je inspireren en ga al hinkelend aan de slag met het werk van Guy de Bièvre.

Lees meer...

Voel en Ontdek – Elisabeth Klinck

25 jan 2023 /

Tijdens onze tweede LABO-dag nam Elisabeth Klinck de strijkers mee doorheen haar methodieken.
Voel en Ontdek!

Lees meer...

Stripsody

11 jan 2023 /

Ook al is dit werk voor velen geen onbekende meer, dankbaar én beproefd als educatief materiaal blijft het wel. Cathy Berberian, muze van componisten als John Cage en Luciano Berio, componeerde dit expressieve en grappige werk: Stripsody!

Lees meer...

Musica Ricercata

16 nov 2022 /

‘In de beperking toont zich de meester’. Het zijn woorden van de Duitse filosoof, schrijver en dichter Goethe, maar het is zeker ook van toepassing op ‘Musica Ricercata’ van György Ligeti. Maak op basis van zijn werk een eigen compositie!

Lees meer...

Postal Pieces

05 okt 2022 /

De Amerikaanse componist James Tenney (1934-2006) had vele vrienden, maar hield niet van brieven schrijven. Omdat hij een reeks erg korte composities had gemaakt, besliste hij ze op postkaarten te laten drukken, de ‘Postal Pieces’. Wat beter dan een miniatuurwerkje van je eigen hand te kunnen opsturen?

Lees meer...

No(w) Brass

16 mrt 2022 /

Van Gabrieli en Sousa over de studies van Arban tot de muziek van Star Wars of originele hafabracomposities: op de pupiters van jonge koperblazers is een ontzettende brede waaier aan muziek terug te vinden. Maar hedendaags-klassieke muziek? Voor leerkrachten is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg om experimenteel repertoire te vinden dat geschikt is voor hun leerlingen.

Lees meer...

In C

06 okt 2021 /

53 korte motieven in do groot, meer had Terry Riley niet nodig. “In C” is een heerlijke klankwolk die bij iedere uitvoering verrassend anders klinkt, ondanks dat ze telkens uit dezelfde cellen wordt opgebouwd.

Lees meer...

Les moutons de Panurge

15 sep 2021 /

Dit werk van Frederic Rzewski verwijst naar een scène uit het vierde boek van François Rabelais’ “Gargantua en Pantagruel”. Tijdens een zeereis neemt Pantagruels sluwe kompaan Panurge wraak op de laaghartige Dindenault door één van zijn schapen overboord te gooien. De rest van de kudde (inclusief Dindenault) volgt instinctief en verdrinkt.

Blijf jij aan boord, of spring je schaapachtig anderen achterna?

Lees meer...

Clapping Music

08 sep 2021 /

Een krachttoer in eenvoud!
Slechts acht klappen per maat maar een uitdaging van zodra je het als canon uitvoert: Steve Reich’s Clapping Music is een minimalistisch stuk gebouwd op één ritmisch patroon voor vier handen.

Lees meer...

Weg van Noten

24 jun 2021 /

Durf jij wel eens afwijken van het notenbeeld op een partituur? In deze werkvorm doe je het bewust. Het voordeel? Vaak moeilijk leesbare en instudeerbare noten vormen geen probleem meer, en de focus verschuift naar andere muzikale parameters. Op een relatief eenvoudige manier kom je tot een betekenisvolle hedendaagse interpretatie.

Lees meer...

This could be the most beautiful piece in the world

24 jun 2021 /

Deze grafische partituur van de hand van Thomas Smetryns is een werk voor vier musici in vrije bezetting.
Het idee is even eenvoudig als mooi: kies de voor jou mooiste klanken uit en maak er een muziekstuk mee.
Het resultaat zou wel eens het allermooiste stuk in de wereld kunnen zijn…

Lees meer...

op de hoogte blijven van nieuwe posts?