No(w) Brass

Van Gabrieli en Sousa over de studies van Arban tot de muziek van Star Wars of originele hafabracomposities: op de pupiters van jonge koperblazers is een ontzettende brede waaier aan muziek terug te vinden. Maar hedendaags-klassieke muziek? Voor leerkrachten is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg om experimenteel repertoire te vinden dat geschikt is voor hun leerlingen.

Sinds 2016 publiceerde MATRIX drie bloemlezingen met nieuwe muziek geschikt voor jonge muzikanten. De eerste bundel in de reeks, No(w) Guitar met vijf composities voor 1 tot 3 gitaristen, werd gevolgd door een selectie partituren voor saxofoon(s) en een verzameling pianowerken. Vandaag voegen ze muziek voor koperblazers toe aan dat rijtje met No(w) Brass.

Net als bij de vorige bundels kwam deze bloemlezing tot stand in samenwerking met enkele kenners van de instrumenten en het repertoire in kwestie: Bert Bernaerts (trompettist en dirigent van fanfare ’t Akkoord uit Borgerhout), Klaas Coulembier (musicoloog, componist, bevlogen amateurtrompettist bij verschillende orkesten en vader van drie jonge koperblazers) en Thomas R. Moore (trombonist met een tweede liefde voor tuba en euphonium). Zij legden op hun beurt hun oor te luister bij tal van muzikanten, componisten en leerkrachten.

No(w) Brass is een fijne kennismaking met nieuwe muziek in al haar vormen. De makers kozen partituren uit die daarvoor als vertrekpunt kunnen dienen, maar bovenal experiment aanmoedigen. Veel stukken zijn bovendien ook speelbaar op andere dan de aangegeven instrumenten of makkelijk te herwerken. In een werk als Stained Glass Music is de vermeldde instrumentatie niet meer dan een suggestie, waarmee leerkrachten en ensembles vrij kunnen omspringen.

Tot slot treedt MATRIX graag op als hulplijn. We beantwoorden met plezier de vragen die en cours de route opduiken en kunnen ondersteuning bieden bij de realisatie van projecten die uit het gebruik van deze partituurbundel voortvloeien.

Ging je aan de slag met één of meerdere werken uit No(w) Brass? Wat is je ervaring? Laat het ons weten? Feedback is heel erg welkom.

Colofon

Deze publicatie wordt gratis digitaal aangeboden. U mag ze in haar geheel delen met derden. Elk commercieel gebruik is verboden.

Op verzoek biedt MATRIX presentaties en navormingsworkshops aan rond de bundel. Interesse? Neem vrijblijvend contact op.

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Laat een reactie achter

Volg ons op sociale media ...

newsletter footer logo's