Maak kennis met Soundpainting

Soundpainting is een universele, multidisciplinaire gebarentaal waarmee je live kan componeren. De taal werd in 1974 door de Amerikaanse componist Walter Thompson gecreëerd om in interactie te gaan met zijn orkest tijdens vrije improvisaties.

Net als woorden in gesproken taal worden de tekens altijd in zinnen verbonden. De zinsbouw van soundpainting is eenvoudig. De tekens komen altijd in dezelfde volgorde voor: wie – wat – (hoe) – wanneer.

  • Wie-tekens: welke performer zal de volgende zin spelen?
  • Wat-tekens: wat wordt er gevraagd van de performer?
  • Hoe-tekens: hoe moet de performer de gevraagde zin uitvoeren?
  • Wanneer-tekens: wanneer moet de performer de zin uitvoeren?

Wanneer er geen hoe-teken gegeven wordt ligt de keuze bij de performer. Geef je het volume niet aan, dan mag de leerling kiezen met welk volume hij speelt.

Om voor performers een duidelijk onderscheid te maken tussen het wanneer-teken en de andere tekens, maakt de soundpainter gebruik van de box.
De box is een denkbeeldig vierkant op de grond net voor de soundpainter. Alle live-actie vindt plaats in de box. De soundpainter communiceert eerst wie, wat en hoe. Daarna zet die met één been een stap in de box om het wanneer-teken te geven. Zolang de soundpainter niet in de box stapt, verandert de performer niets aan wat die doet.

Soundpainter – Box – Performers

 

AAN DE SLAG

Maak een compositie door gebruik te maken van lange noten en volume.
Deze oefening is ideaal om vertrouwd te raken met het concept van de box en om te werken op dynamiek.

  • Sta voor de box
  • Geef de tekens: whole grouplong tonevolume fader 
  • Sta met één been in de box: geef het teken play 
  • Varieer met de volumes. Geef steeds een nieuw volume aan buiten de box vooraleer je play aangeeft met één been in de box.

Dit filmpje geeft mooi weer hoe je deze oefening kan uitvoeren.

TIP: schrijf je compositie eerst uit en oefen ze thuis voor de spiegel of webcam. Zo leer je de tekens vloeiend en spontaan te geven. Maak gebruik van de box bij de wanneer-tekens.

 

MEER WETEN?

Wil je graag leren soundpainten? Dat kan! In co-productie met deBijloke organiseert MATRIX de eerste Soundpainting Academy!
Laat je van 29 augustus tot en met 31 augustus onderdompelen in de taal en speel op 1 september mee in het Soundpainting Academy Ensemble tijdens Bijloke Wonderland.
Schrijf je snel in wat de plaatsen zijn beperkt. Alle info kan je hier vinden.

Kom alles te weten over soundpainting op de website van Johan Sabbe.
Johan zal, samen met Sterre de Raedt en Walter Thompson één van de docenten zijn tijdens de Soundpainting Academy.

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Laat een reactie achter

Volg ons op sociale media ...

newsletter footer logo's