Experiment

Daag je oren uit met Annea Lockwood en Ruth Anderson

21 jun 2023 /

Onder het toeziend oog van Pauline Oliveros schreven Annea Lockwood en Ruth Anderson een reeks Hearing Studies. Tal van oefeningen waarbij je het gehoor op een originele manier uitdaagt en verder ontwikkelt. AAN DE SLAG  Ga op zoek naar een geluidsbron in je huis dat een constant geluid produceert. (bijvoorbeeld een koelkast) Luister voor één minuut…

Lees meer...

Poème synthétique – Teun de Lange

23 mei 2023 /

György Ligeti zou dit weekend, op 28 mei, 100 jaar worden. Vier zijn verjaardag met een eigen uitvoering van Poème Symphonique!

Lees meer...

Cardiff & Miller – Walks

19 apr 2023 /

De Canadese artiesten Janet Cardiff & George Bures Miller werken al jaren als duo en staan bekend om hun multi-mediale geluidsinstallaties en hun audio/video-wandelingen. Laat je inspireren door hun werk!

Lees meer...

Bertel Schollaert tipt Mazen Kerbaj

22 mrt 2023 /

Transformeer de klank van je blaasinstrument met Mazen Kerbaj!

Lees meer...

Parcoeur 2023

01 mrt 2023 /

Reis met ons mee tijdens Parcoeur!

Lees meer...

1 + 1 + 1 + 2 + 1 + 4

08 feb 2023 /

Laat je inspireren en ga al hinkelend aan de slag met het werk van Guy de Bièvre.

Lees meer...

Funky Words

14 dec 2022 /

Je hoeft geen dichter te zijn om groovy woorden te schrijven. Typedrummer maakt werkelijk elk woord funky!

Lees meer...

Parcours

07 dec 2022 /

‘Parcours’, een werk van de Belgische componist Karel Goeyvaerts voor twee tot zes violisten, is naar eigen zeggen ‘een soort kat-en-muisspel, waarbij elk op zijn beurt de kat en de muis zou zijn’. Als alles goed lukt, wordt het geheel een energieke en spannende canon.

Lees meer...

Table Music Theatre

23 nov 2022 /

Wat als een krantenartikel de basis wordt van je voorstelling? Neem de krant van vandaag mee naar je klas en laat je inspireren!

Lees meer...

Sampler in de broekzak!

09 nov 2022 /

Een app om te gaan samplen met je GSM? Die bestaat! De Koala Sampler is functioneel en intuïtief in gebruik. Een paar euro en een smartphone is alles wat je nodig hebt om geluiden op te nemen, te bewerken en te vervormen, kleine composities te maken,… Ideaal als initiatie tot sampling in een (grote) groep!

Lees meer...

Lisa Streich – Bijzondere instrumenten

28 sep 2022 /

Zonder ook maar met één vinger te worden aangeraakt maken een gitaar, cello en viool geluid. Sterker nog, ze hangen in de lucht terwijl ze het geluid produceren! Hoe is dat mogelijk? 

Lees meer...

Radigue – ruimtelijk luisteren

07 sep 2022 /

Heb je al eens stilgestaan bij de impact van ruimte op je muzikale beleving? Tijdens een concert is je luisterervaring anders dan die van je buurman, en al helemaal verschillend van iemand die tien meter verderop in de zaal zit. In deze werkvorm experimenteer je met ruimtelijke ervaring in je klas. Een ideale opener van het schooljaar voor een jong concertpubliek!

Lees meer...

No ideas but in things

09 mrt 2022 /

In de wereld van de Amerikaanse componist en ‘geluidsfysicus’ Alvin Lucier spelen akoestische fenomenen als resonantie en interferentie een hoofdrol. Zijn doel? Op zoek gaan naar de essentie van geluid.

‘Opera with objects’ is een eenvoudige oefening met in de hoofdrol de akoestische eigenschappen van dagelijkse voorwerpen.

Lees meer...

La guerre des insectes

02 feb 2022 /

De titel “La Guerre des Insectes” klinkt best wel spannend, nee? Luister, drijf mee met deze verrassende klankwereld en laat je fantasie de vrije loop op je instrument.

Lees meer...

The sound of silence

10 nov 2021 /

Stilte is van onschatbare waarde. Een gesprek ademt dankzij zijn stiltes, een klank krijgt meer betekenis dankzij de stilte ervoor of erna. Een goede muzikant weet hoe de balans te maken tussen stilte en geluid en zo de expressie in een stuk te versterken.
Deze werkvorm is een oefening in het bewust opzoeken van de stilte en in het luisteren.

Lees meer...
Luisteren

Groeien in het luisteren

22 sep 2021 /

“Kunnen luisteren” is een belangrijke muzische en sociale vaardigheid. We ontdekken nieuwe dingen, stellen onze blik scherp, schaven ons denkkader bij. Toch blijkt luisteren niet zo eenvoudig en vaak synoniem voor gehoorzamen aan wat mainstream is.

Gelukkig kan je je luistervaardigheid trainen! En als je het de nodige tijd en ruimte geeft, wordt het een wonderlijke ontdekkingstocht…

Lees meer...

Massage Sonore

11 jul 2021 /

Een klankmassage is pure muzikale verwennerij waarbij oren én geest in de watten worden gelegd. Daarnaast is het de ideale manier om een juiste mindset te creëren en om de auditieve verbeelding te stimuleren.

Lees meer...

De Zak

24 jun 2021 /

Bij het begin van het schooljaar kuist Dries Tack de oren van zijn leerlingen eens goed uit. Voorkennis is niet vereist, moeilijke partituren ontcijferen hoeft niet. Het enige wat je nodig hebt is een simpele plastic zak…

Lees meer...

op de hoogte blijven van nieuwe posts?