Componeren met Geoffa Fells

Componist, beeldend kunstenaar en trompettist Geoffa Fells gebruikt haar expertise in creatie en verbeelding om muziek te componeren voor mensen die te maken krijgen met vooroordelen en stigmatisering. Haar artistiek onderzoek (PhD) gaat over het componeren van nieuwe muziek waarin neurodiversiteit centraal staat. Ze gaat actief op zoek naar safe spaces waarin on(der)gehoorde stemmen uit onze maatschappij zich artistiek kunnen ontplooien. Haar belangrijkste doelgroepen zijn mensen met ernstige leermoeilijkheden en mensen met zware trauma’s.

Geoffa werkt zelf niet met op voorhand vastgelegde lesplannen, maar werkt op een zeer intuïtieve manier. Ze laat al het materiaal vanuit de leerlingen/deelnemers zelf komen. Dit vertrekkende vanuit één overkoepelend thema.
Zin om ook eens op een intuïtieve manier samen met je leerlingen te creëren? Lees dan snel verder!

AAN DE SLAG 

  • Stel volgende vragen aan de groep:- Wat voel je bij onweer?
    – Hoe voel je je wanneer de zon schijnt? Wat is dan je favoriete activiteit?
    – Wat is je favoriete seizoen? En waarom?
    – … (Stel verdere vervolgvragen om een goed beeld te krijgen van de persoonlijke beleving van je leerlingen)
  • Schrijf de antwoorden van je leerlingen zorgvuldig neer. Ze vormen de basis voor een groepscreatie.
  • Zoek aan de hand van de antwoorden naar passende muziek die het fundament kan vormen van de klascompositie. Deze muziek zal als een soort constante blijven doorlopen onder jullie eigen song, dus kies in functie daarvan een fragment uit.
    TIP: Voor inspiratie kan je de luisterlijsten van Start to Listen raadplegen.
  • Maak samen met de leerlingen een tekst die past bij hun persoonlijke ervaringen rond het thema. (Gebruik daarbij je notities)
  • Zoek samen een leuke melodie die je in groep kan zingen. Voeg eventueel bewegingen toe, maak gebruik van kleine instrumenten,…
  • Voer uit!

 

Geoffa Fells is dit jaar composer in residence bij MATRIX en ontwikkelde speciaal voor het Transit festival nieuw werk samen met kinderen uit de Kinderwerking Fabota. Daarnaast wordt het werk bonfire van Karel Stulens uitgevoerd door het ensemble oude muziek van de academies van Jette en Brussel. Kom aanstaande zaterdag 21 oktober het resultaat bewonderen!
Reserveer je tickets hier.

Een voorproefje van wat je zaterdag kan verwachten:

foto-MATRIX-project

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Laat een reactie achter





Volg ons op sociale media ...