Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu

‘My favorite music is the music I haven’t yet heard’

Dit citaat van John Cage suggereert dat er nog zoveel moois te ontdekken valt waarvan we het bestaan niet vermoeden. Het drukt nieuwsgierigheid en een fundamentele openheid voor het onbekende uit. In strikte zin slaat de onbekendheid op alle muziek die we nog niet beluisterden, en zo staat het ook in het citaat. Ik ken de symfonieën van  Johannes Brahms, maar misschien nog niet zijn kamermuziek of liederen: zoiets. John Cage heeft echter iets anders voor ogen dan ‘meer van hetzelfde’. Hij doelt op een kwalitatieve in plaats van een louter kwantitatieve uitbreiding van onze luistercultuur. Hij laat zich graag verrassen door muziek die niet aan zijn verwachtingspatronen beantwoordt. Hij is intens gelukkig wanneer zijn luisterhorizon verruimd wordt. Wat aanvankelijk anders en vreemd lijkt, kan hij uiteindelijk omarmen als waardevol en betekenisrijk. In die zin was de muziek die hij nog niet ontdekt had zijn favoriete muziek.

Het is de aanzet van ‘Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu’, een gids om het veelzijdige landschap van de nieuwe muziek te verkennen. Ruim een dozijn auteurs, allen begeesterd door nieuwe muziek, verleende zijn expertise aan deze publicatie. Mark Delaere, hoogleraar aan de opleiding musicologie van de KU Leuven nam de eindredactie voor zijn rekening.

Vele musici, muziekliefhebbers, luisteraars, lezers, maar ook leraars en leerlingen koesteren een gelijkaardig verlangen als Cage. Zich openstellen voor het onbekende, de horizon verruimen, de meesterwerken van nu leren kennen, op avontuur gaan,… zijn allen waardevolle onderzoekende competenties die ook in het DKO aan bod dienen te komen. Alleen, hoe begin je aan zo’n ontdekkingstocht in de vaak onbekende/onbeminde wereld van de hedendaagse muziek?

‘Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu’ heeft de ambitie om ontdekkingsreizigers minder vaak te laten verdwalen. Het biedt trajecten aan en staat stil bij enkele opmerkelijke fenomenen. Het scherpt de blik en het oor voor onontgonnen schoonheid.

MATRIX biedt een navorming aan, gestoeld op dit boek, voor klassen MCV vanaf de derde graad of muziekgeschiedenis:

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Laat een reactie achter

Volg ons op sociale media ...

newsletter footer logo's