Over ons

MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] houdt de vinger aan de pols van de hedendaagse muziek. Net als de cultuur en het ecosysteem waarin we leven, is dat landschap voortdurend in beweging. En wij bewegen mee.
We vertalen de fascinerende wereld van de hedendaagse muziek naar publicaties, tentoonstellingen en educatieve projecten voor verschillende doelgroepen. Samen met de KU Leuven beheren we een uitgebreide muziekcollectie.

MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] houdt de vinger aan de pols van de hedendaagse muziek. Net als de cultuur en het ecosysteem waarin we leven, is dat muzikale landschap voortdurend in beweging. En wij bewegen mee.

Als passionele verzamelaars en wetenschappers brengen we in kaart wat er bestaat. MATRIX beheert samen met de KU Leuven een uitgebreide bibliotheek met partituren en geschreven bronnen over muziek sinds 1950. Daarnaast reflecteren we over de betekenis van muziek als hedendaagse kunstvorm. Die inzichten ontsluiten we via publicaties en (web)tentoonstellingen. Muziek uit Vlaanderen vormt de kern van onze collectie en ons onderzoek , maar er wordt evenveel aandacht besteed aan de internationale context.

Als ontdekkingsreizigers en uitvinders exploreren we het potentieel van hedendaagse muziek binnen een muziekeducatieve context. Muziekleerkrachten, muzikanten, onderzoekers, concertorganisatoren en geïnteresseerde liefhebbers kunnen bij MATRIX terecht op hun zoektocht naar informatie en educatieve omkadering. De blog WEERKLANK is hierbij een belangrijk uitwisselingsplatform.

MATRIX onderhoudt sterke banden met het internationale nieuwe-muziekveld als Vlaamse afdeling van de International Society for Contemporary Music (ISCM).

MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] houdt de vinger aan de pols van de hedendaagse muziek. Net als de cultuur en het ecosysteem waarin we leven, is dat muzikale landschap voortdurend in beweging. En wij bewegen mee.

Als passionele verzamelaars en wetenschappers brengen we in kaart wat er bestaat en reflecteren we over de betekenis van muziek als hedendaagse kunstvorm. Die inzichten ontsluiten we via publicaties en (web)tentoonstellingen. De basis hiervoor is onze  ruime bibliotheek van meer dan 25.000 partituren en 13.000 opnames, naast gespecialiseerde literatuur. Muziek uit Vlaanderen vormt de kern van de collectie, maar er wordt evenveel aandacht besteed aan de internationale context. De bibliotheek van MATRIX is een onderdeel van de collectie Muziek van Artes, één van de bibliotheken van de KU Leuven.

De eigen publicaties van MATRIX reiken van de overzichtsreeks ‘Contemporary Music in Flanders’ tot partituurbundels voor specifieke instrumenten(groepen); van de uitgebreide tentoonstellingscatalogus ‘Brewaeys Unfolding’ tot ‘Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu’. Alle publicaties zijn te raadplegen in onze bibliotheek en kan je bestellen via onze website.

Als ontdekkingsreizigers en uitvinders exploreren we het potentieel van hedendaagse muziek binnen een muziekeducatieve context. Muziekleerkrachten, muzikanten, onderzoekers, concertorganisatoren en geïnteresseerde liefhebbers kunnen bij MATRIX terecht op hun zoektocht naar informatie en educatieve omkadering. Met workshops, producties met niet-professionele muzikanten, een jaarlijkse zomerstage, educatieve publicaties en navormingen voor leerkrachten helpen we ons publiek door het schijnbaar onmetelijke universum van de hedendaagse muziek te navigeren. De blog WEERKLANK is een rijke bron van originele werkvormen en praktische tips voor muziekleerkrachten die zelf aan de slag willen gaan. Naast de expertise van onze vaste medewerkers, beschikt MATRIX over een ruim netwerk van inspirerende freelancers.

Vanuit een stevige verankering in Leuven en het Vlaamse muzieklandschap strekken we onze voelsprieten uit naar de internationale scène van de nieuwe muziek en het werk van onze buitenlandse collega’s. Als Vlaamse afdeling van de International Society for Contemporary Music (ISCM) timmeren we mee aan een wereldwijd netwerk met een kosmopolitische blik. Dat doen we zowel door aanwezig te zijn op het internationale forum als met gerichte activiteiten voor onze leden in het binnenland.

2 MoTA Collection
cera

De oprichting van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] werd mogelijk gemaakt door Cera, een organisatie die sociale en culturele projecten ondersteunt in hun opstartfase. MATRIX geniet de steun van de KU Leuven, de Vlaamse Gemeenschap en Stad Leuven.

CoMA

MATRIX maakt deel uit van het netwerk CoMA (Contemporary Music for All)

In 2022 werd MATRIX samen met de Alamire Foundation en de afdeling musicologie van de KU Leuven bekroond met de Maatschappijprijs van de groep Humane Wetenschappen.