Over ons

Muziek is per definitie een menselijke expressievorm die zich manifesteert in het 'nu'. Precies daar wil MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] zich bevinden: MATRIX houdt de vinger aan de pols van het hedendaagse muzieklandschap. Net als de cultuur en het ecosysteem waarin we leven, is dat muzikale landschap steeds in beweging.

En wij bewegen mee.

Als passionele verzamelaars en wetenschappers brengen we in kaart wat er bestaat en reflecteren we over de betekenis van muziek als hedendaagse kunstvorm. Onze werking als bibliotheek en documentatiecentrum werd in 2018 bekroond door THE WORD als Best for classical music. Vanuit het bewustzijn dat de composities van vandaag morgen bedreigd erfgoed kunnen zijn, voeren we een proactief erfgoedbeleid. We onderzoeken de problematieken van bewaring en inventarisatie en werken projecten uit om onze collectie te ontsluiten voor een zo breed mogelijk publiek.

Als ontdekkingsreizigers en uitvinders exploreren we het fantastisch potentieel van hedendaagse muziek binnen een muziekeducatieve context. Muziekleerkrachten, scholen, musici, ensembles, concert- en festivalorganisatoren en het brede publiek kunnen bij MATRIX terecht op hun zoektocht naar informatie en educatieve omkadering. MATRIX wil hiermee bijdragen aan een culturele gevoeligheid, die vooroordelen tegenover het ‘andere' en de terughoudendheid ten opzichte van het onbekende, helpt weg te nemen.

2 MoTA Collection