Creatie

Een inspirerend schooljaar bij WEERKLANK!

20 sep 2023 /

Naar goede gewoonte staan er weer leuke activiteiten op de planning dit schooljaar bij WEERKLANK. We zetten ze graag even voor jullie op een rijtje. 1. LABO #3 De derde LABO-dag zal doorgaan op 1 december en staat helemaal in het teken van creatie. Hoe kan je je leerlingen stimuleren om ook maker te zijn en zo…

Lees meer...

Daag je oren uit met Annea Lockwood en Ruth Anderson

21 jun 2023 /

Onder het toeziend oog van Pauline Oliveros schreven Annea Lockwood en Ruth Anderson een reeks Hearing Studies. Tal van oefeningen waarbij je het gehoor op een originele manier uitdaagt en verder ontwikkelt. AAN DE SLAG  Ga op zoek naar een geluidsbron in je huis dat een constant geluid produceert. (bijvoorbeeld een koelkast) Luister voor één minuut…

Lees meer...

De machines van Juan Carlos Tolosa

07 jun 2023 /

In zijn praktijk als docent verbindt Juan Carlos Tolosa beeldend en klankmatig denken aan elkaar door gekke machines te ontwerpen. Wat dacht je ervan om nooit meer zelf een banaan te moeten pellen? Lees snel verder!

Lees meer...

Poème synthétique – Teun de Lange

23 mei 2023 /

György Ligeti zou dit weekend, op 28 mei, 100 jaar worden. Vier zijn verjaardag met een eigen uitvoering van Poème Symphonique!

Lees meer...

Cardiff & Miller – Walks

19 apr 2023 /

De Canadese artiesten Janet Cardiff & George Bures Miller werken al jaren als duo en staan bekend om hun multi-mediale geluidsinstallaties en hun audio/video-wandelingen. Laat je inspireren door hun werk!

Lees meer...

Bertel Schollaert tipt Mazen Kerbaj

22 mrt 2023 /

Transformeer de klank van je blaasinstrument met Mazen Kerbaj!

Lees meer...

Parcoeur 2023

01 mrt 2023 /

Reis met ons mee tijdens Parcoeur!

Lees meer...

Parcours

07 dec 2022 /

‘Parcours’, een werk van de Belgische componist Karel Goeyvaerts voor twee tot zes violisten, is naar eigen zeggen ‘een soort kat-en-muisspel, waarbij elk op zijn beurt de kat en de muis zou zijn’. Als alles goed lukt, wordt het geheel een energieke en spannende canon.

Lees meer...

Table Music Theatre

23 nov 2022 /

Wat als een krantenartikel de basis wordt van je voorstelling? Neem de krant van vandaag mee naar je klas en laat je inspireren!

Lees meer...

Musica Ricercata

16 nov 2022 /

‘In de beperking toont zich de meester’. Het zijn woorden van de Duitse filosoof, schrijver en dichter Goethe, maar het is zeker ook van toepassing op ‘Musica Ricercata’ van György Ligeti. Maak op basis van zijn werk een eigen compositie!

Lees meer...

Mediteren met Thomas Moore

26 okt 2022 /

Thomas Moore doet je de oren spitsen met deze bijzondere luisteroefening. Neem de omgevingsgeluiden in je op en ga ermee in dialoog!

Lees meer...
Duplo

Partituur van duplo

21 sep 2022 /

Duplo-blokken als muzikale bouwstenen, hoe eenvoudig kan het zijn? Stap voor stap bouwen we een muziekstuk op. Een ideale werkvorm om met jonge kinderen aan de slag te gaan met klankkleur, dynamiek en ritme!

Lees meer...

Bertel en Beil

29 jun 2022 /

Bertel Schollaert laat zich voor zijn lessen hedendaagse muziek aan de Jetse Academie vaak inspireren door bestaand repertoire. Voor deze opdrachtenreeks haalde hij de mosterd bij componist Michaël Beil.

Lees meer...

Field Recording

22 jun 2022 /

Field Recording kan vele vormen aannemen. Aan de basis ligt het opnemen van omgevingsgeluid. Je kan opnames maken op het strand, in de stad, onder water of in de grond. Het werkt voor velen inspirerend en kan de basis worden van een nieuw muziekstuk.

Lees meer...

Mono-Toon

27 apr 2022 /

Eén noot als bouwsteen voor een volledige compositie. Eén noot die gekneed, gekleurd en gecombineerd wordt. Eén noot met oneindig veel mogelijkheden. In deze werkvorm haalt Dries Tack het maximale uit een minimum aan materiaal.

Lees meer...

Tintinnabulation

30 mrt 2022 /

Sleutels, glazen, potten, pannen, bestek, fietsbellen,… Onze omgeving is een onuitputtelijke bron van rinkelende geluiden. In deze werkvorm voor muzikale duo’s gaan we met deze belklanken aan de slag. Ideaal om er een bestaand muziekstuk mee op te smukken en aan te vullen!

Lees meer...

Het lichaam als ritmisch kompas: Konnakol

09 feb 2022 /

‘Konnakol’ verwijst naar de ritmetaal afkomstig uit de Zuid-Indische muziektraditie om ritmes in te oefenen, te componeren en te communiceren met publiek of medemuzikanten. Voor verschillende maatsoorten bestaan er vaste klappatronen. Deze combineer je met het vocaliseren van ritmes waarbij vaste lettergreep-combinaties gebruikt worden voor verschillende onderverdelingen.

Lees meer...

Kettingspel

18 jan 2022 /

Wat gebeurt er als één geluid door vele handen passeert?  Het groeit, verbreedt, verkleurt en neemt verrassende vormen aan. Vele factoren bepalen de uitkomst. Wiens handen zijn het? Welke keuze maak je op welk moment? Jasper Van Paemel speelt dit auditief kettingspel met zijn leerlingen met telkens een heel anders resultaat.

Lees meer...

Letter Pieces

08 dec 2021 /

Een grote blokkendoos van muzikale componenten, waarmee kleine, grote, eenvoudige of complexe muzikale constructies gebouwd kunnen worden, dat zijn de Letter Pieces. Het basisbouwplan is een raster van vakjes (afgebakende tijdseenheden) en een overkoepelend thema. De vakjes zijn ingevuld met letters die staan voor een klank(complex) en een beweging. Bouw je verschillende lagen boven elkaar,…

Lees meer...

Muzikale schilderwerken

01 dec 2021 /

Minutieus kiest een schilder zijn palet. Elke penseelstreek heeft zin. Soms doordacht en zorgvuldig, andere keren impulsief en uitbundig. Ritme, tempo, dynamiek, compositie, vorm, patronen, variatie, kleur, tutti, solo, beweging, lijnvoering, zijn termen die voor zowel beeld als muziek toepasselijk zijn.

Lieve De Sadeleer gebruikt “The Storm” van William Turner vaak als basis voor muzikale schilderwerken in haar blokfluitklas. De torenhoge golven, de dramatische wolken, het schip dat van hier naar daar geblazen wordt: de verklanking wordt als het ware een soundtrack bij de beelden.

Lees meer...

op de hoogte blijven van nieuwe posts?