Contemporary Music for All

De Britse organisatie CoMA – kort voor ‘Contemporary Music for All’ ligt aan de basis van enkele tientallen amateurensembles voor nieuwe muziek, verspreid over het Verenigd Koninkrijk. Peetvader van het initiatief is niemand minder dan componist Michael Finnissy! Met de jaren kwamen er ook afdelingen bij in andere landen, onder meer in Nederland en in Duitsland.

Het idee is eenvoudig: een CoMA-ensemble werkt net als veel van onze koren en harmonieorkesten. Iedereen die de basiskneepjes van zijn of haar instrument kent, kan meedoen. Een bevlogen dirigent kiest passend repertoire en de rest leer je ‘onderweg’.

CoMA geeft de aangesloten ensembles heel wat ondersteuning op maat, o.a. via compositie-opdrachten, partituuruitgaves, coaching en ‘allcomers events’. Tweejaarlijks is er zelfs een Festival of Contemporary Music for All, met concerten, workshops en nog veel meer.

CoMA geeft regelmatig compositieopdrachten, veelal voor vierstemmige werken met een open bezetting. Daar zitten regelmatig grote namen bij, zoals Jonathan Harvey en Michael Nyman. Die enorme verzameling partituren staat gewoon via de website ter beschikking van al wie erin geïnteresseerd is. Bonus: de partijen zijn beschikbaar in 101 sleutels en transposities! In 2016 verscheen een gebundelde bloemlezing bij Peters Edition: Open Score. Nieuwsgierig? De bundel is te vinden in de bibliotheek van MATRIX.

Alle info over Contemporary Music for All op www.coma.org

op de hoogte blijven van nieuwe posts?

Laat een reactie achter

Volg ons op sociale media ...

newsletter footer logo's