Geschiedenis

ISCM-Vlaanderen door de jaren heen

2024

Het sectormoment in 2024 kaderde binnen de organisatie van de Belgian Music Days. Het thema Music Publishing zorgde voor een boeiende namiddag, waarvan je hier een uitgebreid verslag kan vinden.

2023

In 2023 organiseerden we een Sectormoment rond het thema "Instrumenten van de wereld". We verzamelden in Concertgebouw Brugge. Hier kan je een gedocumenteerd verslag vinden van deze boeiende ontmoeting.

2022

Na twee jaar uitstel vonden de World Music Days 2022 plaats in Nieuw-Zeeland. Helaas haalden enkele van de geselecteerde werken de eindmeet niet, waaronder ook het orkestwerk EXPIRED van Karel Stulens. De World Music Days 2021 in Shanghai en Nanning, waarvoor Strijkkwartet I van Ward De Jonghe geselecteerd was, werden definitief geannuleerd. In het najaar van 2020 werd de doorlopende reeks ISCM Virtual Collaborative Series gelanceerd: een online plek waarop hedendaagse muziek van over de hele wereld verzameld wordt en via de Facebookpagina van ISCM onder de aandacht gebracht wordt. Wij zonden meerdere werken in en kunnen via deze weg kunnen de gesneuvelde werken van Karel Stulens en Ward De Jonghe alsnog een (online) podium bieden.

De Belgian Music Days beleefden dit jaar al hun derde editie in Eupen (12 en 13 maart). Gastheer van dienst was het Ostbelgien Festival. Het werd een zonnig weekend met een combinatie van blij weerzien van oude bekenden en nieuwe ontmoetingen. De veelzijdige reeks concerten kon bovendien rekenen op enkele mooie recensies. Het fotoverslag vind je hier.

Na een testrun in 2021 bouwden we spOren verder uit tot een vaste waarde: voor elk seizoen een nieuwsbrief op maat van de nieuwe muziek liefhebber. We willen zo een netwerk creëren van input en output, gedachtewisselingen en kennisdelingen over nieuwe muziek. Geïnteresseerden kunnen zowel met een vraag (schrijven jullie iets over…?) als met een aanbod (ik heb iets geschreven over …) aankloppen bij de (wisselende) redactie.

2021

Ook in 2021 blijft het een moeilijke tijd voor evenementen met een wereldwijde outreach. De World Music Days in Shanghai en Nanning, gepland voor september 2021 werden niet geheel onverwacht uitgesteld naar eind maart 2022. Het geannuleerde festival van 2020, in Nieuw-Zeeland, werd inmiddels herpland naar 23-30 augustus 2022.

Op 12 juli 2021 vierde André Laporte zijn 90ste verjaardag! André was jarenlang bezieler van ISCM-België, werd vervolgens ere-voorzitter van ISCM-Vlaanderen en gelauwerd als Honorary Member of the International Society for Contemporary Music. In het najaar wordt hij op passende wijze in de bloemetjes gezet.

2020

De organisatie van de World Music Days 2020, van 21 tot 30 april in Auckland en Christchurch, Nieuw-Zeeland, was in handen van de Composers Association of New Zealand (CANZ). Uit de Vlaamse inzendingen werd het orkestwerk EXPIRED van Karel Stulens gekozen. Helaas stak de wereldwijde corona-uitbraak stokken in de wielen en werd het hele festival afgelast.

De Belgian Music Days beleven hun tweede editie in Mons. Tijdens dit tweejaarlijks festival staan de Belgische klassieke muziek, jazz en het cross-over repertoire van 1830 tot vandaag centraal. Er is in het bijzonder aandacht voor levende componisten. De Belgian Music Days werden in 2018 in het leven geroepen door een consortium van organisaties uit de drie culturele gemeenschappen van België, met de bedoeling nauwer samen te werken rond een gedeeld muzikaal repertoire. MATRIX maakt als Vlaamse afdeling van ISCM deel uit van dit consortium, de internationale koepel van de ISCM steunt financieel.

In december bundelde ISCM-Vlaanderen de krachten met CEMPER, Kunstenpunt en muziekcentrum De Bijloke voor een sectormoment rond Nieuwe muziek en archiefzorg. De geplande ontmoetingen op de site van De Bijloke konden omwille van de coronamaatregelen niet doorgaan, maar het online alternatief bleek evenwaardig en werd goed bijgewoond van in diverse huiskamers. Het voordeel is dat je deze namiddag kan herbeleven op ons YouTube kanaal!

2019

World Music Days in Tallinn en Tartu, Estland. Het festival kreeg de titel 'Through the Forest of Songs’ en stelde scherp op koormuziek. Naar aanleiding daarvan vroegen we, samen met Kunstenpunt, aan journalist en koorliefhebber pur sang Rudy Tambuyser om te speuren naar de wortels én de toekomst van de koormuziek in Vlaanderen (meer lezen ->).

Uit onze inzending werd Wim Henderickx’ koorcompositie Blossomings uitgevoerd.

In september nodigden we de onvolprezen Canadese festivaldirecteur David Pay (Music on Main (Vancouver), tevens drijvende kracht achter de World Music Days van 2017) uit voor een presentatie en rondetafel. Onder de titel 'Creating Your Own Weather: Exposure & Intrinsic Impact' gaf hij tekst en uitleg bij een recent onderzoek naar de verwachtingen en ervaringen van het concertpubliek (Concertgebouw Brugge, 11 september).

2018

World Music Days in Beijing, China. Melissa Portaels (MATRIX) vertegenwoordigt ISCM-Vlaanderen als first delegate, Stef Coninx (Kunstenpunt) is aanwezig als second delegate. Uit de Vlaamse inzendingen wordt Bram Van Camps Music for Three uitgevoerd.

2017

Tijdens de Algemene Vergadering van 28 oktober 2017 beslissen de leden van ISCM-Vlaanderen unaniem om de vertegenwoordiging van Vlaanderen in de International Society for Contemporary Music (ISCM) over te dragen aan MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]. Op 3 november 2017 wordt die overdracht unaniem aanvaard door de General Assembly van ISCM. Vanaf midden november neemt MATRIX de kerntaken die bij die vertegenwoordiging horen, over van ISCM-Vlaanderen.

World Music Days in Vancouver, Canada. Rebecca Diependaele (MATRIX) vertegenwoordigt ISCM-Vlaanderen als first delegate, Stef Coninx (Kunstenpunt) is aanwezig als second delegate. Er staan maar liefst drie werken van Vlaamse componisten in de brochure: Bozzini strijkkwartet speelt werk van Frederik Neyrinck en ook Stefan Prins Hände ohne Orte staat op het programma. Het geselecteerde werk van Aurélie Lierman sneuvelt te elfder ure wegens overbelasting van de uitvoerder, maar de compositie wordt volgend jaar hernomen.

2016

World Music Days in Tongyeong, Zuid-Korea. Marc Mathys, voorzitter van ComAV, neemt de honneurs waar voor ISCM-Vlaanderen. In het concertprogramma werd Vlaanderen met verve vertegenwoordigd met het koorwerk Für Viele van Kurt Bikkembergs.

2015

World Music Days in Slovenië. Uit de Vlaamse inzendingen wordt het pianowerk Mono van Jasper Vanpaemel geselecteerd.

2014

World Music Days in Wroclaw, Polen. Vlaanderen wordt er vertegenwoordigd met niet minder dan drie werken: Contr'Action II van Frederik Neyrinck, Stefan Prins’ Piano Hero # 1 en Drifting Sand van Annelies Van Parys. Stefan Prins wint de ISCM Young Composer Award.

2013

Tijdens de World Music Days in Bratislava, Kosice en Wenen wordt Danse de la terre van Bart Vanhecke uitgevoerd binnen de officiële festivalselectie. Voorts speelde Daan Vandewalle een solorecital met o.a. muziek van Alvin Curran tijdens en het festival, en merkten we Frederik Neyrinck op het podium op als pianist van het Weense ensemble Platypus. Peter Swinnen werd verkozen tot President van de International Society for Contemporary Music, na het ontslag van John Davies.

2012

ISCM-Vlaanderen staat in voor de organisatie van de World Music Days in België, die plaatsvinden van 25 oktober tot en met 4 november in Brussel, Leuven, Mons, Gent, Brugge en Antwerpen. Volgende partners engageren zich om de World Music Days 2012 in Vlaanderen te helpen realiseren:

  • Organisatoren: Concertgebouw Brugge, De Bijloke, deSingel, Festival van Vlaanderen Gent, Flagey, Handelsbeurs, TRANSIT, Musiques Nouvelles, Musiques&Recherches
  • Ensembles: Agartha, Apsara, Bl!ndman, Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest, Champ d'Action, CRFMW, Emanon ensemble, HERMESensemble, Het Collectief, I Solisti del Vento, Logos M&M robotorkest, Muziektheater Transparant, Nadar Ensemble, Spectra Ensemble, Vlaams Radio Koor
  • en ook: Muziekcentrum Vlaanderen, Forum des Compositeurs, Labo#

In de context van de Belgische World Music Days verschijnt ook het 22ste volume van het ISCM World New Music Magazine, helemaal gewijd aan nieuwe muziek in Vlaanderen. Musicoloog Maarten Quanten stelt het magazine samen, Mies Van Roy tekent voor de bijzondere vormgeving.

Ook in de pers was er aandacht voor de World Music Days. Hierboven vind je een fragment uit het vrt-journaal en een artikel uit het tijdschrift Staalkaart. Het volledige programmaboek van het festival vind je hier. Op de website van ISCM is er ook een pagina gewijd aan deze editie.

2011

World Music Days in Zagreb, met in de officiële selectie Sundown van Bert Joris.

Lecture-recital door Vikingur Olafsson over nieuwe muziek in Ijsland tijdens TRANSIT, in samenwerking met de Ijslandse sectie van ISCM.

2010

World Music Days in Australië. Vlaanderen wordt er vertegenwoordigd met Old Airsvan Frank Nuyts, uitgevoerd door The Song Company. Spectra ensemble speelt er een concert met op het programma Avec diamants extrêmes van Filip Rathé, SPECTRA van Bert Van Herck, Jean-Luc Fafchamps’ Lettre Soufi Shîn en, in het kader van Re:New, Lames van Daniel D’Adamo en D’un Rêve Parti van Bruno Mantovani.

Vierde ISCM-dag, ingebed in TRANSIT festival voor nieuwe muziek te Leuven, met onder meer een persvoorstelling rond de plannen voor de World Music Days van 2012 en een presentatie van de Ierse ISCM-afdeling (Eve O’Kelly,musicologe, en pianiste Mary Dullea).

2009

Derde ISCM-dag op 17 april in Concertgebouw Brugge, met onder meer een presentatie van ISCM Portugal.

ISCM-Vlaanderen wordt partner van het Europese uitwisselingsproject Re:new.

ISCM-Vlaanderen tekent tijdens de World Music Days in Zweden het contract om dit festival in 2012 in België te organiseren. Vlaamse werken op het festivalprogramma zijn (...nuit cassée.) van Daan Janssens en Sept Chansons van Bert Van Herck.

2008

Tweede ISCM-dag op 28 januari 2008 in deSingel, Antwerpen, met onder meer ook de prijsuitreiking van de Prijs Vlaanderen-Québec 2007 aan Analia Llugdar. Naar aanleiding van het evenement verschijnt dit artikel in De Standaard.

Eerste voorbereidingen voor de World Music Days 2012 (rondetafelgesprekken).

World Music Days in Vilnius. Vlaanderen wordt muzikaal vertegenwoordigd door het werk Das Utopias van Filip Rathé, uitgevoerd door Kremerata Baltica. Jelle Dierickx stelt de plannen voor ‘onze’ World Music Days 2012 voor aan de General Assembly.

ISCM-dag 2

2007

ISCM-Vlaanderen stelt zich kandidaat om de World Music Days van 2012 te organiseren.

In samenwerking met November Music wordt op 16 november een eerste officiële ISCM-dag georganiseerd in De Bijloke te Gent. De bedoeling is om een showcase van Vlaams talent te kunnen tonen, zowel wat componisten als uitvoerders betreft. Tegelijk worden ook buitenlandse gasten uitgenodigd. Naast werk van Bram van Camp, Bart Van Hecke, Kaat de Windt, Yannis Kyriakides en Barbara Ellison wordt Stefan Prins’ werk in 2005 geschreven Erosie (Memory Space #1) voor altviool en bayan boven de doopvont gehouden.

2006

ISCM-Vlaanderen lanceert haar eerste jaarlijkse interne Call for Works, met in de jury André Laporte (voorzitter), Luc Brewaeys en Luc Van Hove. De uitkomst van deze call vormt het begin van een catalogus waaruit geput wordt voor de officiële inzendingen naar de World Music Days in de daaropvolgende jaren.

2005

ISCM-Vlaanderen wordt opgericht op 8 december 2005 in Brugge door Luc Brewaeys, ChampdAction, Muziekcentrum Vlaanderen, November Music Vlaanderen, Spectra ensemble, Peter Swinnen en Annelies Van Parys. De kersverse vzw werd gehuisvest ten kantore van Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel. André Laporte, voormalig voorzitter van het ter ziele gegane ISCM België, wordt ere-voorzitter.

ISCM Internationaal -->