een webtentoonstelling
door MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]
in opdracht van Muziekcentrum De Bijloke
Neem een duik in deze virtuele bibliotheek en (her)ontdek de muziek van Steve Reich.
Van muziek als gradueel proces tot Steve Reich als reporter-componist: vijf filters belichten elk een andere kleurtoon in het fascinerende en veelzijdige oeuvre van een onmiskenbaar boegbeeld van het Amerikaans minimalisme. Noem het vijf handvaten om de muziek van Steve Reich op te pakken, te ontdekken en verkennen, en baan je er zelf een weg door. Klik, lees, luister en absorbeer!
De icoontjes die je onderweg tegenkomt zijn een uitnodiging om je gekozen pad even te verlaten en de raakvlakken tussen de thema's te ontdekken.
Onder de boekenkast vind je ook nog een uitgebreide tijdlijn en een longread over minimalisme.
Honger naar meer?
- Maarten Beirens, Less is more: minimal music in de Verenigde Staten en Europa, in Een Kleine Muziekgeschiedenis van hier en nu, Antwerpen, 2020.
- Sumanth Gopinath & Pwyll ap Siôn, Rethinking Reich, Oxford, 2019.
- Steve Reich, Writings on Music 1965-2000, Oxford, 2004.
- Keith Potter, Four Musical Minimalists, Cambridge, 2002.
- Alex J. Lubet, Indeterminate Origins: A Cultural Theory of American Experimental Music, in Perspectives on American Music since 1950, New York, 1999.
- Michael Nyman, Minimal music, determinacy and the new tonality, in Experimental Music: Cage and Beyond, Cambridge, 1999.
Colofon
Deze webtentoonstelling werd gerealiseerd door MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] in opdracht van Muziekcentrum De Bijloke Gent in het kader van het seizoensthema 360° Reich
Concept: Melissa Portaels, Rebecca Diependaele
Teksten: Elias Van Dyck, Melissa Portaels, Rebecca Diependaele
Ontwerp en realisatie website: Klaas Coulembier
Audioversie longread: Ann Eysermans (stem), Thomas Moore (opname)
Eindredactie: Melissa Portaels
Mede ondersteund door: KU Leuven, OG Musicologie
(cover image: Photo by Jean-Baptiste Millot for Qobuz)
Deze webstentoonstelling maakt gebruik van bestaand tekst-, beeld-, video- en audiomateriaal. We hebben geprobeerd om alle rechthebbenden correct te vermelden en waar nodig een licentie-overeenkomst af te sluiten. Mocht u ervan overtuigd zijn dat we daarbij zaken over het hoofd gezien hebben en u rechten kan doen gelden op één of meer gebruikte afbeeldingen, teksten of opnames, gelieve ons dan te contacteren op info [at] matrix-new-music.be.
MATRIX geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Leuven en de KU Leuven
© MATRIX, 2021