Het Pluriversum van Lucien Goethals

In 2016 was het tien jaar geleden dat Lucien Goethals – componist, Gentenaar met Argentijnse ziel – overleed. Tijd voor hernieuwde aandacht, een hommage, een (her)ontdekking van de vele werelden van deze bijzondere musicus. MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] gaf daarom dichter en musicoloog Jelle Dierickx carte blanche om een kleine publicatie samen te stellen rond Goethals’ veelzijdige muzikale persoonlijkheid en zijn levenslange liefde voor (Spaanstalige) poëzie en literatuur. Mies Van Roy zorgde voor een bijzondere vormgeving.

cover_pluriversum_0

Lucien Goethals (1931-2006) werd geboren Gent, maar groeide op in Argentinië. De Spaanse taal en Argentijnse cultuur zouden hem nooit meer los laten. In 1946 keerde hij terug naar Gent om er aan het Conservatorium te studeren, onder meer orgel, muziekgeschiedenis en contrapunt. Onder andere via Norbert Rosseau en Louis De Meester kwam hij in contact met de Europese muzikale avant-garde, en ging vervolgens studeren bij Gottfried-Michael Koenig. Sinds de oprichting ervan in 1962, werkte Goethals voor het IPEM, een onderzoeksinstelling en studio voor elektronische muziek van de Gentse universiteit en de openbare omroep. Als componist was Goethals een kind van zijn tijd, maar ook een melancholicus. Zijn liefde voor literatuur en poëzie valt op doorheen zijn hele oeuvre. Goethals’ muziek is onmiskenbaar modern én poëtisch.

Pluriversum
42_lg3

Verdere omkadering

Webtentoonstelling

In samenwerking met de Gentse Conservatoriumbibliotheek en het IPEM stelde MATRIX een webtentoonstelling op rond Lucien Goethals en zijn werk.

Reflectietekst

Onder de titel 'Twaalf soliloquios voor Lucien Goethals' schreef dichter-musicoloog Jelle Dierickx een korte beschouwing bij het boek.