Parcoeur

Parcoeur - Hedendaagse muziek voor en door leerlingen van het Deeltijds kunstonderwijs.

Tijdens Parcoeur verandert Handelsbeurs Gent in een labyrint van wonderlijke klanken en creaties. Hiervoor sturen verschillende muziekacademies hun leerlingen uit. Niet alleen om te verrassen met eigenzinnige uitvoeringen van bestaand werk, de poort staat ook wagenwijd open voor eigen composities en improvisaties, cross-overs en experimenten met nieuwe technologie.

Een gids neemt je op sleeptouw, tot aan de ‘grand finale’.

Parcoeur 2024

Ook in 2024 nodigt MATRIX muziekleerkrachten, dirigenten, improvisatoren, klankinstallatiebouwers, ... uit om samen met leerlingen een performance of installatie voor te bereiden die kan getoond worden op Parcoeur, op een zaterdag in de Handelsbeurs Gent. De doelstelling is en blijft: leerlingen van het DKO een platform bieden om avontuurlijk en experimenteel te musiceren. Impressies van vorige edities vind je hier:

Een performance op Parcoeur kan een interpretatie van een bestaand hedendaags werk of een uitvoering van een eigen creatie of improvisatie zijn. Dat kan solo of in interactie met andere uitvoerders. Ook klankinstallaties, geluidskunst of crossover-projecten met andere kunstvormen behoren tot de mogelijkheden. De performances duren maximaal 10 minuten en kunnen plaatsvinden op uiteenlopende locaties in de Handelsbeurs: in de concertzaal, op het dakgebinte, in de kleedkamers, op het dak, op de trappen, in de gang en in de bibliotheek.

Voor deze editie willen we graag werken rond, over en met VIDEO!

Parcoeur 2023

Parcoeur 2022

Parcoeur 2021

Op zondag 7 maart 2021 was er de tweede editie van Parcoeur. Net als in 2019 veranderden we de Handelsbeurs in Gent in een labyrint van wonderlijke klanken en creaties. Hiervoor stuurden verschillende muziekacademies hun leerlingen uit. Niet alleen om te verrassen met eigenzinnige uitvoeringen van bestaand werk, de poort staat ook wagenwijd open voor eigen composities en improvisaties, cross-overs en experimenten met nieuwe technologie.

Dit jaar werd het uiteindelijk een realisatie zonder publiek. De deelnemers namen alle – bekende maar ook verborgen, van grote zaal tot dakgebinte – plekjes in van de Handelsbeurs. Elke performance werd ingeleid door theatrale interventies (noem het gerust speelse en mysterieuze divertimenti) van Rudi ‘Pachuco’ Galindo. We ontwaarden een nieuw ontworpen systeem dat kleurcodes tevoorschijn tovert en fungeert als grafische partituur, een performance op een sensorboard als interactieve klankinstallatie, verrassende solo’s en duo’s voor diverse blokfluiten galmend door de gangen van het gebouw, vier jungle-vogel-zangertjes tussen exotische planten, een contrabassist die al spelend LED-lampen aanstuurt, Armeens getinte poëtische klanken van een basfluit en accordeon en een verbluffende saxofoonsolo die het wederom diverse geheel besloot.

De volledige concertvideo was te zien via Sound of Ghent en is ook HIER terug te vinden op ons YouTube kanaal. Hieronder kan je genieten van een sfeervolle impressie!

Parcoeur 2021 werd ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap met een Culturele Activiteitenpremie

Parcoeur 2020

Parcoeur is een samenwerking tussen MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] en Handelsbeurs Concertzaal en zou dit jaar plaatsvinden op zaterdagnamiddag 14 maart 2020. Het evenement werd echter geannuleerd naar aanleiding van het coronavirus (COVID-19).

Tijdens Parcoeur nemen leerlingen uit muziekacademies je mee op een parcours langs verborgen plekken in het gebouw. Ze verrassen met eigenzinnige uitvoeringen van bestaand werk, eigen composities en experimenten met nieuwe technologie. Op avontuur!

Deelnemen

Wil je je je leerlingen laten deelnemen aan dit festival, hen iets laten presenteren (uitvoering bestaand werk, eigen werk, klankinstallatie, performance, sounddesign…) neem dan contact op met Bert Bernaerts of Ann Eysermans. Zij helpen je op weg.

160312_BlindDateMini_(C)_RudyCarlier_131

Vorige edities

Tot en met 2017 bestond Parcoeur in licht gewijzigde gedaante onder de naam Mini Blind Date. In 2019 ging de reeks opnieuw van start onder de naam Parcoeur. Tal van beelden vind je op ons YouTube-kanaal.

flyer_mini_blind_date

Parcoeur #2
14 maart 2020
Geannuleerd naar aanleiding van het coronavirus (COVID-19)

Parcoeur #1
16 maart 2019

---------

Mini Blind Date #5
25 maart 2017
Programma

Mini Blind Date #4
12 maart 2016
Programma

Mini Blind Date #3
7 maart 2015
Programma

Mini Blind Date #2
1 maart 2014
Programma

Mini Blind Date #1
26 januari 2013