Musica Futurista

In zijn futuristisch manifest van 1913 zei de Italiaan Luigi Russolo vaarwel aan de klassieke muziekinstrumenten waarvoor Beethoven zijn symfonieën had geschreven. In de oren van Russolo schrééuwde de jonge twintigste eeuw om een nieuwe kunst, die zou passen bij het lawaai en de snelheid van de nieuwe tijd: motoren, fabrieken, een denderend stedelijk leven, snuivende en bulderende locomotieven… Hij stelde nieuwe klankmachines voor, die nauwer aansloten bij een wereld van metaal en kunststof, van loeiende fabriekssirenes, straatrumoer en reclameslogans. Met de ronkende, ratelende, snerpende en ruisende geluiden van zijn intonarumori schoof hij in één klap het lawaai van alledag naar voor als muzikaal geluid. Tot op vandaag zijn ruis- en noiseklanken niet meer weg te denken uit de muziek, en ook nu ontwerpen componisten nieuwe instrumenten voor nieuwe tijden.

boek_mf_cover_voor

De educatieve uitgave Musica Futurista bundelt bouwplannetjes voor verschillende instrumenten en tips voor boeiende muzikale ontdekkingstochten. De bouwplannetjes zijn heel uiteenlopend qua moeilijkheidsgraad, zodat zowel beginners als meer gevorderde knutselaars hun gading kunnen vinden. Vier achtergrondartikels schetsen de ideeën van muzikale denkers en componisten wiens experimenten een bijzondere inspiratiebron vormden voor dit boek. Daarnaast stellen we enkele werkvormen voor om zelf te spelen, improviseren en componeren.

Colofon

96 pagina’s
ISBN 9789077717097
© MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], 2017

Musica Futurista is een uitgave van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] in samenwerking met Stichting Logos en met de steun van Cera.