over WEERKLANK

Welkom op de blog van het project WEERKLANK! 

Je vindt hier lesmateriaal en inspiratie, aangereikt door collega’s uit het Deeltijds Kunstonderwijs (onze ‘ontwikkelingscel’). Met dit materiaal willen we het avontuurlijk musiceren én lesgeven stimuleren vanuit onze expertise voor hedendaagse muziek. 

We verzamelen werkvormen in drie categorieën: Experiment, Creatie en RepertoireOnder Inspiratie vind je ruimere verhalen, rolmodellen, praktijkvoorbeelden. 

Wekelijks delen we nieuw materiaal. Check dus regelmatig deze blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief, zodat je als eerste elke nieuwe post ontvangt. 

Ga je met deze werkvormen aan de slag? Heb je bedenkingen? Vul je graag aan of varieer je op het aangeboden thema? Hoe was je ervaring voor én na gebruik? We ontvangen graag je feedback en nemen die mee in de verfijning van ons materiaal. Meer nog: op basis van jouw ervaringen kan een werkvorm de stempel ‘getest en goedgekeurd’ krijgen. 

Heb je koudwatervrees om met hedendaagse muziek aan de slag te gaan? We komen graag langs in jouw academie voor een navorming op jouw maat en vraag. 

Heb je zelf ervaring met nieuwe muziek in jouw lessen? Wij zijn ervan overtuigd dat enorm veel expertise binnenskamers blijft. Geef ons een seintje en we koppelen zeker terug! Contact kan je opnemen via deze link.

Deze blog is opgestart als onderdeel van WEERKLANK, een project van twee jaar (2021-2022) dat werd opgevat als een leer- en coachingstraject. We nodigen leerkrachten uit om hun kennis te verbreden en te verdiepen, nieuw werkvormen uit te proberen en hun ervaringen te delen. We spelen hiermee in op de mogelijkheden en uitdagingen die het decreet DKO met zich meebrengt. 

MATRIX neemt in dit proces de rol op van initiatiefnemer, bruggenbouwer en kwaliteitsbewaker. 

Ook de leerkracht van morgen wordt betrokken bij WEERKLANK, in een samenwerking met de opleiding educatieve master van LUCA Lemmens en Koninklijk Conservatorium Brussel. 

Een projectleidersduo (Helen Borremans (a.i. ter vervanging van Bert Bernaerts) en Katrien Vercauter) stond in voor de concrete uitwerking. Vanaf 2023 is WEERKLANK een vast onderdeel van de werking van MATRIX, waarbij Ellen Jacobs de coördinatie op zich neemt.

De ontwikkelingscel reikt materiaal en inspiratie aan. De leden zijn mede-ambassadeurs van dit project: Vincent Caers, Frederik Croene, Mirjam De Wit, Koen Evens, Jeroen Malaise, Dirk Proost, Bertel Schollaert, Dries Tack, Jasper Vanpaemel, Kim Van den Brempt, Maarten Van Ingelgem, Sarah Verhulst, Tomma Wessel. 

Inhoudelijk en methodologisch wordt dit project ondersteund door een stuurgroep van ervaringsdeskundigen die (bij)sturen waar nodig: Elisa Medinilla, Nico Couck, Katrien Vercauter, Pieter Matthynssens, Andy Dhondt en Erik Schrooten. 

Dit project wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van het Bovenlokaal Cultuurdecreet. 

 

 

 

Colofon

Projectleiding: Katrien Vercauter, Bert Bernaerts, Helen Borremans (a.i.)

Stuurgroep: Elisa Medinilla, Nico Couck, Katrien Vercauter, Pieter Matthynssens, Andy Dhondt en Erik Schrooten

Ontwikkelingscel: Vincent Caers, Frederik Croene, Mirjam De Wit, Koen Evens, Jeroen Malaise, Dirk Proost, Bertel Schollaert, Dries Tack, Jasper Vanpaemel, Kim Van den Brempt, Maarten Van Ingelgem, Sarah Verhulst, Tomma Wessel

Dit project wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van het Bovenlokaal Cultuurdecreet