Nieuwe publicatie

Binnenkort rolt onze nieuwste publicatie van de persen!

Simon De Rijcke

In gesprek met
componisten uit Vlaanderen

op zoek naar de mens achter de noten

 

Tussen 2004 en 2018 interviewde Simon De Rijcke voor het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn enkele tientallen componisten uit Vlaanderen. De reeks omspant bijna drie generaties: de jongste geïnterviewde in het rijtje was Luc Brewaeys (1959-2015), de oudste August Verbesselt (1919-2012).

De interviews werden door MATRIX gebundeld en geredigeerd, en door een inleidend essay van Yves Knockaert. Ze bieden een kleurrijk perspectief op een bewogen (muziek)historische periode, van de late jaren 1930 over de oorlogsjaren heen tot het prille begin van dit millennium. Doorheen die verhalen worden verbanden tussen verschillende generaties zichtbaar en krijgt de lezer een uniek en persoonlijk inzicht – een blik van op de eerste rij, zeg maar – in de gebeurtenissen, concerten, lessen, vriendschappen en toevalligheden, die mee bepalend geweest zijn voor de nieuwe muziek in ons land.

Yves Knockaert schreef een inleidend essay waarin hij de belangrijkste dwarslijnen die uit de interviews naar boven komen uitlicht en becommentarieert. Verder bevat het boek een alfabetische lijst van Belgische componisten die in het boek vermeld worden, en een namenregister om snel de weg te vinden naar belangrijke figuren uit het muziekleven in Vlaanderen. Naar aanleiding van deze uitgave schreef Kunstenpunt ook een reflectie op de beperkte aanwezigheid van vrouwelijke componisten binnen de besproken generaties, die we samen met het boek aanbieden.

 

© 2022, MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]

D/2022/10.184/2

ISBN 978 90 7771 711 0

€ 25,00

 

Bestellen via deze link