Sectormoment ISCM-Vlaanderen – instrumenten uit de wereld

28/04/2023 13:30

We weten in Vlaanderen weinig over de boeiende werelden van de balafon, darbouka, erhu, kannel, kemenche, duduk, oed of sheng. Je ziet ze soms opduiken in Calls for Works van nieuwemuziekfestivals, maar op die oproepen komt niet altijd veel respons. Aan interesse geen gebrek, maar hoe pak je als componist zo’n ontdekkingstocht aan? Hoog tijd dus om ons te verdiepen in die instrumenten.

Onderaan het programma vind je een link om in te schrijven.

Praktisch:  

28 april 2023

Concertgebouw Brugge, ’t Zand 34 8000 Brugge

De presentaties zullen doorgaan in het Engels.

Programma:

13u30
Deuren open

13u45
Verwelkoming

14u00
Keynote Olmo Cornelis. Cornelis is componist, musicoloog, etnomusicoloog en muzikant. Gefascineerd door de muziek uit Midden-Afrika vormt deze de rode draad in zijn activiteiten. In zijn doctoraatsonderzoek aan het Conservatorium van Gent onderzocht Cornelis hoe je met behulp van computationele technieken muziek kan beschrijven zonder te vertrekken vanuit westerse muzikale concepten. De resultaten bieden nieuwe mogelijkheden voor componisten en musici in het gebruik van onder andere klankkleuren, toonladders, vocale en instrumentale technieken.

14u30
koffie

15u00
Gesprek met de Londense componiste Bushra El-Turk, in wiens werk westerse en oosterse muziektradities samenvloeien en niet zelden sociaal-culturele problematieken tegen het licht gehouden worden. Daarbij verliest ze ook haar eigen Libanese wortels niet uit het oog. In opdracht van Concertgebouw Brugge schreef El-Turk Vane (voor taegŭm, kamāncha & accordeon) voor de Angel Room.

15u45
Meet & greet: instrumenten uit de wereld
In korte pitches delen experten alles wat je moet weten over hun instrument en best practices en inzichten uit projecten met hedendaagse muziek.
– Milad Mohammadi & Mostafa Taleb over Iraanse muziek, de tar en de kamancheh
– Hilde De Clercq over Turkse percussieinstrumenten
– Adilia Yip over de balafon
– Cheikhou Bâ over de hoddu
– Peter Swinnen, Yu-ting Chang & Shao Huan Hung over de sheng
– Peter Geysels over de fujara, boventoonfluit en kaval

17u00-18u30
Ontmoetingsmoment met broodjes

Wie wil kan gratis genieten van de muziektheatervoorstelling Woman at Point Zero van Bushra El-Turk door LOD in het kader van All Arias (een tweejaarlijks festival voor muziektheater uit binnen- en buitenland) en de creatie van haar werk Vane voor de Angel Room.

19u00
Lecture/performance: creatie Vane

20u00
Muziektheatervoorstelling: Woman at Point Zero

 

PROGRAMMA

 

in samenwerking met Kunstenpunt en Concertgebouw Brugge.