Sectormoment ISCM-Vlaanderen – instrumenten uit de wereld

28/04/2023 13:30

We weten in Vlaanderen weinig over de boeiende werelden van de balafon, darbouka, erhu, kannel, kemenche, duduk, oed of sheng. Je ziet ze soms opduiken in Calls for Works van nieuwemuziekfestivals, maar op die oproepen komt niet altijd veel respons. Aan interesse geen gebrek, maar hoe pak je als componist zo’n ontdekkingstocht aan? Hoog tijd dus om ons te verdiepen in die instrumenten.

Tijdens deze sectornamiddag zetten we voluit in op het delen van enthousiasme en expertise.

De precieze invulling van het programma wordt later bekend gemaakt.

 

Praktisch:  

28 april 2023

Concertgebouw Brugge, ’t Zand 34 8000 Brugge

 

Planning (onder voorbehoud):

13u30    ontvangst + verwelkoming

14u00    Key note Olmo Cornelis. Cornelis is componist, musicoloog, etnomusicoloog en muzikant. Gefascineerd door de muziek uit Midden-Afrika vormt deze de rode draad in zijn activiteiten. In zijn doctoraatsonderzoek aan het Conservatorium van Gent onderzocht Cornelis hoe je met behulp van computationele technieken muziek kan beschrijven zonder te vertrekken vanuit westerse muzikale concepten. De resultaten bieden nieuwe mogelijkheden voor componisten en musici in het gebruik van onder andere klankkleuren, toonladders, vocale en instrumentale technieken.

15u00    Gesprek met de Londense componiste Bushra El-Turk, in wiens werk westerse en oosterse muziektradities samenvloeien en niet zelden sociaal-culturele problematieken tegen het licht gehouden worden. Daarbij verliest ze ook haar eigen Libanese wortels niet uit het oog. In opdracht van Concertgebouw Brugge schreef El-Turk Vane (voor taegŭm, kamāncha & accordeon) voor de Angel Room.

16u00    Meet & greet: instrumenten uit de wereld

In korte pitches delen experten best practices en inzichten uit projecten met hedendaagse muziek voor instrumenten uit heel de wereld

17u00    Ontmoetingsmoment met broodjes

19u00    Creatie Vane van Bushra El-Turk in de Angel Room

20u00    Voorstelling El-Turks muziektheater Woman at Point Zero door LOD in het kader van All Arias (een tweejaarlijks festival voor muziektheater uit binnen- en buitenland)