MATRIX @ Lunalia Lift Off

22/04/2023 14:00

MATRIX is op maar liefst drie verschillende manieren vertegenwoordigd tijdens de Lift Off van Lunalia, het gratis openingsfeest van het Festival van Vlaanderen Mechelen op 22 april 2023.

MATRIX FARMACIE

Heb je last van… insomnia? Huishoudelijke uitputting? Verveling tijdens het werk? Fileleed, tegenslag, neerslachtigheid of andere ongemakken? Kom naar de Matrix Farmacie! Muziek verzacht de zeden. Ze begeleidt rituelen en bevordert herstel. Ze schenkt ontspanning en verfrist de geest. Tijdens Lunalia Lift Off staat een ‘dokter in de nieuwe muziek’ klaar om naar de verhalen van het publiek te luisteren. Voor elke klacht of kwaal schrijft ze een gepaste muzikale remedie voor, zorgvuldig uitgekozen uit een rijk arsenaal aan nieuwe muziek, ter bevordering van troost, verlichting of soelaas.

De MATRIX FARMACIE is een project van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]. Met luistertips op maat willen we laten zien dat er ook vandaag muziek gecomponeerd wordt die past bij de meest diverse luisteraars en gemoedstoestanden, van speelse humor tot diepe melancholie en alles daar tussenin.

Kunstencentrum nona – café oude zaal
Begijnenstraat 19
Mechelen

Doorlopend 14:00 > 17:00
Kunstencentrum nona – café oude zaal

GOEYVAERTS GESPIEGELD – VERNISSAGE
Pop-up tentoonstelling

Honderd jaar na zijn geboorte en dertig jaar na zijn plotse overlijden leest de biografie van componist Karel Goeyvaerts (1923-1993) nog steeds als een roman. Hoewel zijn naam buiten ons land niet altijd een belletje doet rinkelen, was het Karel Goeyvaerts die in de zomer van 1951 op kousenvoeten de inmiddels legendarische Ferienkurse für neue Musik in Darmstadt veroverde met de eerste bladzijden integraal seriële muziek. Hij drukte daarmee een onuitwisbare stempel op de na-oorlogse avant-garde, maar zeven jaar later beleefde hij de Wereldtentoonstelling in Brussel als Sabena-agent. Rond die tijd hield hij het componeren (eventjes) voor bekeken, om zijn muzikale carrière daarna bijna even vlot terug op de rails te zetten en uiteindelijk in het laatste decennium van zijn leven met zijn opera Aquarius opnieuw een nieuw tijdperk in te luiden. Redenen genoeg om de pop-up tentoonstelling Goeyvaerts gespiegeld van MATRIX tijdens dit jubileumjaar in Mechelen te bezoeken.

In samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen en MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek].
De tentoonstelling loopt tot 07.05 en is doorlopend te bezoeken van woensdag t.e.m. zondag van 13:00 tot 18:00.

Cultuurcentrum Mechelen
Minderbroedersgang, 5
Mechelen

Doorlopend (met vernissage om 13:00)
Cultuurcentrum Mechelen – Entrée

 

VERTELMOMENT: RIJP FRUIT
Warre Borgmans, Annemarie Peeters
Brieven aan Karel, van 9 tot 99 jaar

Schrijver Annemarie Peeters is helemaal in de ban van Karel Goeyvaerts. Via enkele fictieve brieven laat ze een publiek van 9 tot 99 jaar meeluisteren naar zijn gedichten, dromen en muziek. Verteller van dienst is niemand minder dan Warre Borgmans.

Kunstencentrum nona – oude zaal
Begijnenstraat 19
Mechelen

15:00 – 15:30 & 16:30 – 17:00
Kunstencentrum nona – oude zaal