Impulsdag MUSIC BUILDING BLOCKS

14/09/2019 9:00 16:00

Dit academiejaar start LUCA School of Arts met de nieuwe educatieve master Muziek en Podiumkunsten. Om de opleiding feestelijk in te zetten, organiseren we samen met de LUCA Campus Lemmens in Leuven een impulsdag rond creativiteit en nieuwe muziek. Bouwen, exploreren en experimenteren staan daarbij centraal.

Deze impulsdag wordt georganiseerd als deel van een grotere evenementenreeks waarmee de nieuwe educatieve master feestelijk aftrappen wordt afgetrapt. De randprogrammatie creëert een festival-achtige sfeer die doet dromen en beleven.

 

PROGRAMMA
Workshops
Experimenteel bouwen
olv. Yuri Landman en Jo Zanders
Workshop instrumentenbouw met percussionist-bouwer Jo Zanders en Yuri Landman (snaarinstrumenten).

Musiceren en componeren met grafische partituren
olv. Katrien Vercauter
Van lijnen, bollen, kleuren en tekeningen tot zelf gecreëerde tekens en symbolen… Door de eeuwen heen werden talloze manieren bedacht om muziek te noteren. De grafische partituur is er één van. Hedendaagse componisten maken – naast het traditionele notenschrift – nog steeds graag gebruik van de grafische notatie. Tijdens deze workshop onderzoeken we hoe je grafische notatie inzet als educatief instrument.

Spelen en experimenteren
olv. Bert Bernaerts
In deze workshop staan spelvormen en werkvormen met zelfgebouwde instrumenten centraal. Alle werkvormen zijn gericht op experiment, exploratie, spelplezier en expressie. We ervaren hoe kinderen gaandeweg kunnen ontdekken met welk soort instrumenten ze het meeste affiniteit hebben. De workshop wordt gegeven op basis van het concept en de instrumentencollectie van het Centre de Formation de Musiciens Intervenants de Lille (CFMI Lille).

 

Doorlopende randactiviteiten
Musica Futurista
Deze interactieve tentoonstelling bestaat uit drie uitvergrote speelplanken naar het ontwerp van percussionist-instrumentenbouwer Jo Zanders. De deelnemers verkennen spelenderwijs de klankmogelijkheden van deze bijzondere instrumenten. Er wordt gewerkt met hoofdtelefoons. De installatie kwam tot stand in samenwerking met Logos Foundation.
Meer over Musica Futurista ->

MATRIX-farmacie
Muziek verzacht de zeden, zegt men wel eens. Naast een begeleidende functie tijdens huwelijksfeesten, uitvaarten, of dansevenementen, draagt muziek ook een helende of remediërende kracht in zich. Denken we maar aan de ontspanning, verstrooiing of het welbehagen dat ze ons kan schenken, na een overvolle werkdag bijvoorbeeld. Maar muziek kan ook – bewust of onbewust – klachten doen afnemen. Heb je last van insomnia? Huishoudelijke uitputting? Verveling tijdens het werk? Fileleed? Financiële tegenslagen? Neerslachtigheid? Andere ongemakken? Onze dokter weet raad.

Start to Listen
Je hoeft alleen maar… actief! te luisteren. Start to Listen is een online lijst van geluidsfragmenten, ontwikkeld door MATRIX en aifoon en ondersteund door Cera. Als muzikaal project bestaat Start to Listen uit twee luiken: een luistermoment en een klasgesprek. Met Start to Listen willen we inspiratie en gereedschap aanreiken om actief aandacht te schenken aan het luisteren. Door te focussen op nieuwe muziek (geluidskunst, soundscapes, fieldrecordings) bieden we een andere luisterervaring dan wat de leerlingen in hun dagelijkse omgeving horen.
Meer over Start to Listen ->

Vijftien composities die je gezien moet hebben
In deze minitentoonstelling met grafische partituren ontdek je muziek langs lijnen, punten, kleuren en letters. De grafische partituren kenden een grote bloei in de experimentele jaren ’50 en ’60, maar ook vandaag kiezen bepaalde componisten voor een grafische invalshoek. We selecteerden de meest tot de verbeelding sprekende werken uit onze collectie.

 

PLANNING
09.00u-09.30u: onthaal
09.30u-12.00u: workshops
12.00-13.15u: lunchpauze
13.15u-15.30u: workshops
15.30u-16.00u: plenaire afsluitende sessie

Deelnemers krijgen een attest van deelname.

 

DEELNAME
Inschrijven op educatie.leuven@luca-arts.be
60 euro (incl. lunch), te storten op rekening:
IBAN: BE31 4252 0317 2155
BIC: KREDBEBB
met mededeling ‘Impulsdag sept2019’

 

Praktische informatie en inschrijvingen –>