Boekvoorstelling Een kleine muziekgeschiedenis November Music

13/11/2020 13:15

Tijdens de New Music Conference die doorgaat tijdens November Music wordt ons boek voorgesteld:

UPDATE## Deze lezing wordt volledig online georganiseerd, als gevolg van de coronamaatregelen. Info hier

Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu.

Vernieuwing – de kunst om zichzelf opnieuw uit te vinden – is in geen tijden zo belangrijk geweest als de voorbije maanden. Terwijl theaters en musea op slot waren, scheerde de creativiteit hoge toppen. Op sociale media, maar ook achter de schermen. De zoektocht naar nieuwe technische mogelijkheden, invalshoeken en verhalen voor een veranderende wereld is voor veel kunstenaars een basishouding en actief engagement. Voor het publiek levert dit telkens nieuwe ontdekkingen op, maar in het oerwoud van nieuwe ideeën raakt het noorden soms zoek. De vernieuwende klassieke muziek van de voorbije zeven decennia geldt als één van de moeilijkst doordringbare delen van die jungle. Hoog tijd dus, voor een reisgids voor de avontuurlijke luisteraar!

In opdracht van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] stelde Mark Delaere, professor Musicologie aan de KU Leuven, Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu samen. Het boek biedt een handzame inleiding in de nieuwe esthetische tendensen in de klassieke muziek sinds 1950. In Een kleine muziekgeschiedenis komen acht historische lijnen aan bod en evenveel thematische ‘wegwijzers’, die de lezer een dwarsdoorsnede van het hedendaagse muzieklandschap bieden aan de hand van bv. de rol van het internet, sampling, multimedialiteit of het fenomeen ‘conceptuele muziek’. Vanzelfsprekend geeft deze Kleine Muziekgeschiedenis geen omvattend overzicht. Zélfs voor zo’n relatief korte periode zou daar een meerdelig boekwerk voor nodig zijn. Op het einde van elk hoofdstuk krijgt de lezer daarom een lijstje lees-, luister- en zelfs doe-tips aangereikt.

Aan Een kleine muziekgeschiedenis werkten een dozijn auteurs mee. De meesten onder hen doceren musicologie of muziek aan universiteiten en conservatoria in Nederland en België, maar bovenal zijn ze begeesterd door nieuwe muziek.