Zoeken in de catalogus: tips & tricks
Iets nodig uit het MATRIX documentatiecentrum?
Met deze vijf tips heb je zo gevonden wat je zoekt!
1. Weet wat je zoekt
Start je zoekactie met een goed gekozen trefwoord en selecteer het juiste domein. Ben je op zoek naar een partituur of geluidsopname, kies dan voor scores of audio. Op zoek literatuur van of over je onderwerp, selecteer dan music catalog.
Deze domeinen verschijnen in een dropdown menu zodra je een trefwoord in de zoekbalk typt, of je kan deze al op voorhand selecteren door te klikken op het vergrootglas dat zich rechts van de zoekbalk bevindt.
2. Filteren en verfijnen
Indien je precies weet wat je zoekt, kan je via advanced search gedetailleerd zoeken op naam van de auteur/componist, (deel van de) titel of documenttype (partituur, geluidsfragment, artikel, boek, tijdschrift, databank).
Zoek je een partituur, dan kan je in het domein scores ook de extra filters instrumentation en number of players gebruiken. Let op: de zoekmachine werkt enkel met Engelse termen. Om je te helpen, is er deze niet-exhaustieve lijst.
Deze filters kan je ook later op je zoekresultaten toepassen door ze aan te duiden in de linkerkolom.
De zoekresultaten verschijnen in een op relevantie gerangschikte lijst. Je kan de lijst in de linkerkolom aanpassen naar een alfabetische rangschikking (op naam van de auteur/componist of op titel).
3. Wat, en waar?
Je komt meer informatie over de zoekresultaten te weten door op Locatie en Details te klikken.
Onder de tab Locatie vind je terug in welke bibliotheek en onder welk plaatsingsnummer het item zich bevindt. Onze medewerker in de bibliotheek kan je helpen het werk terug te vinden. Onder de tab Details vind je wat meer inhoudelijke en bibliografische informatie over het werk.
4. Tijdschriften
Ben je op zoek naar een tijdschrift(artikel)? Dan zoek je best op de titel van het tijdschrift.
MATRIX heeft een boeiende collectie tijdschriften met lopende abonnementen op onder andere Musiktexte, Positionen en The Wire.
5. Databanken
Om je onderzoek goed op weg te helpen, zijn er enkele nuttige databanken die je kan gebruiken. Oxford Music Online combineert de muziekencyclopedie Grove Music Online, The Oxford Companion to Music en Oxford Dictionary of Music. Met RILM Abstracts of Music Literature (1967-Present) spoor je eenvoudig op welke literatuur er al over je onderzoeksonderwerp verschenen is en waar je ze vindt. Luisteren doe je met Naxos Music Library (let op: slechts voor vijf simultane gebruikers). Rock’s Backpages verzamelt de beste popjournalistiek uit de geschreven pers, naast een uitgebreide audiotheek van exclusieve interviews.
Studenten en personeel van KU Leuven krijgen overal toegang tot de databanken via Limo. Andere gebruikers kunnen de databanken in de bibliotheek raadplegen.