Nieuwe muziek en video

Sinds de opkomst van de videoclip heeft de combinatie tussen muziek en video een vaste plek veroverd in tal van genres. Ook binnen het veld van de nieuwe muziek is de interesse voor video (zowel vooraf opgenomen videobeelden als live-video) de voorbije jaren alleen maar toegenomen.

Onderstaand aanbod van gastlessen en workshops over dit thema is ontworpen voor uiteenlopende doelgroepen. Elke activiteit wordt afgestemd op de leeftijd, interesses en voorkennis van het publiek.

De gastlessen en workshops werden ontwikkeld in het kader van het project '3 x nieuw'. We ontwikkelen niet alleen een educatief aanbod, maar dragen ook ons steentje bij in het beschikbaar stellen van toegankelijke documentatie over dit onderwerp. Hier kan je er alles over lezen.

Tussen documentaire en muziektheater

Sinds de opkomst van de videoclip heeft de combinatie tussen muziek en video een vaste plek veroverd in tal van genres. Ook binnen het veld van de nieuwe muziek is de interesse voor video (zowel vooraf opgenomen videobeelden als live-video) de voorbije jaren alleen maar toegenomen. Grensverleggend werk vinden we bijvoorbeeld terug bij componist Hannes Seidl (°1977) en documentairemaker Daniel Kötter (°1975). In hun werk komen doortastende videomontages en livemuziek samen tot een begeesterend totaal waarin beeld, geluid en podiumgebeuren onlosmakelijk verweven zijn. Hun trilogie 'Ökonomien des Handels' (2013-2016) mag gerust een sleutelwerk genoemd worden. In drie avondvullende voorstellingen verkennen ze evenveel drijfveren van het menselijke handelen: KREDIT (met de kredietcrisis van 2008 in de hoofdrol), RECHT (waarvoor ze een groep juristen en filosofen 24 uur opsloten op een eiland om na te denken over de grondvesten van een nieuwe wereldorde) en ten slotte LIEBE. In deze lezing zetten Seidl en Kötter uiteen hoe ze werken en laten ze een heleboel fragmenten uit het werk zien en horen.

Wat? Lezing met filmfragmenten
Sprekers: Hannes Seidl en Daniel Kötter
Voertaal: Engels of Duits
Duur: Af te spreken

Nieuwe muziek en film

Geen film zonder muziek! Het genre is bijzonder ruim, van een symfonische Hollywoodstijl tot ware ontdekkingen. Tijdens deze filmavond laat Pieter Matthynssens zijn licht schijnen op hedendaagse muziek en sounddesign in film, aan de hand van verschillende audiovisuele fragmenten uit heden en (recent) verleden.

broadcast-broadcasting-camcorder-66134

Wat? Lezing met veel filmfragmenten
Spreker: Pieter Matthynssens of Frederik Croene
Voertaal: Nederlands
Duur: Af te spreken, maar bij voorkeur 2 à 3 uur

MUSIC - TEXT - FILM

Dat we al geruime tijd in een beeldcultuur leven, dat is duidelijk. Componisten van vandaag nemen dan ook niet enkel meer een ‘wit blad’ ter hand, maar gaan op zoek naar communicatievormen die nauwer aansluiten bij onze moderne omgeving. Maar hoe werkt dat dan precies? Yannis Kyriakides (°1969, Cyprus) is componist, sound artist en musicoloog. Zijn werk bestaat voornamelijk uit audiovisuele en intermediale composities. Tijdens deze interactieve les zoomt hij in op enkele werken die hij beschrijft als 'Music Text Film', zoals 'Trench Code', 'Words and Song Without Words' en 'The Arrest'. Hij laat zien welke mogelijkheden ‘tekstpartituren’ en ‘videopartituren’ bieden en hoe hij daarmee aan de slag gaat.

Wat? Interactieve les/lezing
Spreker: Yannis Kyriakides
Voertaal: Nederlands (of Engels)
Duur: Af te spreken

Exit to Enter

De Duitse componist Michael Beil (°1963) maakte zijn handelsmerk van een ongezien virtuoos samenspel tussen muziek en (live) video. Doorheen een hele werkreeks zette hij een procedé op punt waarin de live acties van muzikanten op het podium gecombineerd worden met opnames van diezelfde musici in één ingenieuze regie. In heel wat composities werkte Beil samen met een theaterregisseur, waardoor zijn muziek nauw verweven raakte met elementen uit het theater (beweging, choreografie, scenografie). Tijdens deze gastles worden enkele sleutelwerken uitgelicht, zoals 'Exit to Enter', 'Caravan', 'Mach Sieben', 'Bluff' en 'Key Jack'.

Wat? Interactieve les met videofragmenten
Spreker: Michael Beil, Pieter Matthynssens of Frederik Croene
Voertaal: Engels of Duits (Michael Beil), Nederlands (Pieter Matthynssens of Frederik Croene)
Duur: Af te spreken