COECK Jan (1950)

Jan Coeck (°1950) is muziekpedagoog, componist, auteur, pianobegeleider en arrangeur. Na zelf zijn opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven genoten te hebben, is hij er vandaag ere-docent. Daarnaast is hij ook gastdocent aan diverse culturele centra en lerarenopleidingen in het binnen- en buitenland. Als componist schrijft hij voornamelijk vocale muziek voor kinderen en jeugdkoren. De teksten in het Nederlands, Frans, Duits of Spaans schrijft hij zelf of werden nauwkeurig geselecteerd uit het werk van auteurs die hem inspireren. In het kader van zijn studies aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen schreef hij ook een hele reeks beiaardcomposities. In de periode van 1987 tot 1992 verzorgde hij de pianobegeleiding voor de Bob Boon Singers, die in die jaren het kooramusement hoog in het vaandel droegen en covers van popsongs, evergreens en Nederlandstalige liederen in eigen bewerkingen brachten. Verschillende van die arrangementen werden door Jan Coeck geschreven. In 2015 zorgde hij ook voor alle arrangementen voor de liederen uit Doewap #1 en Doewap #2 voor Koor&Stem. Coecks werken werden meermaals bekroond in de Spaanse compositiewedstrijd in Gran Canaria; in 1997 ontving hij de eerste prijs voor Nocturno op tekst van Gerardo Diego en in 1999 ontving hij die opnieuw voor Cuando los niños juegan a la guerra op tekst van José Luis Pernas. De meeste werken van Jan Coeck worden uitgegeven bij muziekuitgeverij Euprint en Koor & Stem. De liedbundels Stemmig en Meer Stemmig werden uitgegeven door Plantyn.

 

Werkbespreking

Opvallend in het oeuvre van Jan Coeck is de liefde voor tekst en muziek. Voor heel wat van zijn liedbundels schrijft hij de teksten zelf. De bekendste zijn wellicht Stemmig, Meer Stemmig, Liedjesbuffet, maar hij schrijft ook in het  Frans (Chante, c’est Tout), Duits (Liederbuch Heya Wapika met 25 kinderliederen in het Duits, waarvan 5 op eigen tekst en 20 op teksten van Stefan Slembrouck) en Spaans (La noche sin estrellas, een compositie van Sebastiaan Van Steenberge voor koor en inclusief koor, waarvoor Jan Coeck de teksten schreef).

Muzikale verhalen met een pedagogische insteek vormen een belangrijke pijler binnen het werk van Jan Coeck. Via verschillende vormen, van liedbundels tot musicals en muzikale vertellingen, richt hij zich tot diverse doelgroepen. Het werk Residentie Musica voor zangertjes, piano en dwarsfluit vertrekt vanuit het idee van een appartementsgebouw. Op elke verdieping woont een noot. Spelenderwijs ontdekken de kinderen al zingend en via de verhalen één voor één de verschillende noten van de toonladder. Ook in Dat stuk met die fagot voor kinderkoor, piano en fagot wordt gespeeld en geleerd. Het bijzondere dubbelrietinstrument wordt creatief en muzikaal voorgesteld door het verhaal dat door het koor gezongen wordt. Andere leerrijke en muzikale vertellingen van de hand van Jan Coeck zijn: Plankenkoorts in Dierendael, Pas de chat, Dag boek, en meer. In de musicals Het Meisje met de Zwavelstokjes (gecreëerd in 2011 door het jongerenkoor Scaletta) en Pinokkio (gecreëerd in 2017 door Caloroso vzw) komt het verhalende element in het werk van Jan Coeck helemaal tot uiting. Hij schreef hiervoor zowel de muziek als de liedteksten. Samen met het Duitse jeugdkoor Cantilina maakte Jan Coeck ook de Duitstalige musical ‘Lara’. Na de première van Het meisje met de Zwavelstokjes werden het verhaal en de liederen verder verrijkt met originele tekeningen van Stefaan Vermeulen. Het geheel met studio-opnames van de liederen door het koor Scaletta werd uitgegeven in een tot de verbeelding sprekend CD-boek. Het CD-boek Feest met Nette en Korneel van jeugdauteur Kristien Dieltiens vertelt dan weer allerlei feestelijke verhalen met bijpassende composities van Jan Coeck. Voor het luisterverhaal Is beter nog ver?, een educatief project van Kunstwerk(t) dat focust op tien kunstwerken van hedendaagse Belgische kunstenaars zoals Jan Fabre, Luc Tuymans en Wim Delvoye, werkte Jan Coeck opnieuw samen met Wally De Doncker en illustratrice Karolien Vanderstappen.

Een andere grote inspiratiebron voor Jan Coeck is de Spaanse poëzie. El Caballito is Coecks eerste Spaanstalige werk, op tekst van de dichter Antonio Machado. Hij diende het eenvoudige koorwerk voor gelijke stemmen en pianobegeleiding in voor de compositiewedstrijd in Gran Canaria. Later zou hij met Cuando los niños juegan a la guerra in dezelfde compositiewedstrijd de eerste prijs wegkapen, waarna ook de uitnodiging volgde om voor de volgende editie als jurylid te zetelen. Het werk voor gemengd volwassenkoor zet een beklijvende tekst toon over kinderen die ‘oorlogje spelen’ van de Canarische dichter Jose Luis Pernas en is ook vandaag nog actueel. Nocturno, een werk dat eveneens bekroond werd in Las Palmas, bestaat, net zoals Albertiana, uit een reeks korte kindergedichten op tekst van Rafael Albertí. Poramor y pasión voor koor, gitaar, cello en paino is een waardige ode aan Andalusië, waarvoor Jan Coeck eigen teksten naast onder meer een gedicht van Garcia Lorca plaatst. Het laatste deel uit de suite werd opgenomen in de bibliotheek Garcia Lorca in Madrid. De Spaanstalige werken van Jan Coeck werden allen uitgegeven door de ‘Consejería de Cultura y Deportes’ in Gran Canaria.

 

Werklijst

Koormuziek: Contact, voor gemengd koor en instrumentaal ensemble (2003); Univers, voor kinderkoor en orkest;  Kadeeke, voor kinderkoor en instrumentaal ensemble; Kattenkwaad, voor kinderkoor en instrumentaal ensemble; Dat stuk met die fagot, voor kinderkoor, fagot en piano; Con Amore, 9 composities voor jeugdkoor; Web International, cantate voor kinderkoor en instrumentaal ensemble; Por amor y pasión, cantate voor kinderkoor en instrumentaal ensemble; Homm-âge, suite voor koor en instrumentaal ensemble, Orff-instrumentarium; Missa Brevis voor gemengd koor en orgel; Dagboek, suite voor jeugdkoor en instrumentaal ensemble

Spaanstalige koormuziek: Cuando los niños juegan a la guerra, voor gemengd koor op tekst van Jose Luis Pernas; El Caballito, voor jeugdkoor en instrumentaal ensemble op teksten van Gerardo Diego; Nocturno, voor gemengd koor en instrumentaal ensemble; Albertiana, voor kinderkoor en orkest op teksten van Rafael Alberti; Juan Breva, voor gelijke stemmen en piano op tekst van Federico García Lorca

Liederen: Stemmig; Meer Stemmig; Liedjesbuffet; Wat ik voel; Nette en Korneel; Heya Wapika; Chante, c’est tout

Muzikale verhalen: Residentie Musica, voor kinderkoor, fluit en piano (1996); Het Nijlpaard, voor jongeren, klavier, ad libitum slagwerk en andere instrumenten; Nondenonde, voor jongeren en instrumentaal ensemble; Residentie Musica gaat op reis, vervolg op Residentie Musica; Parade voor grote en kleine dieren, suite; Lara; Het meisje met de zwavelstokjes, vertel- en liedboek met cd (2012); Feest met Nette en Korneel, 9 liedjes bij het boek van Kristien Dieltiens (2013); Warm als ijs; Is beter nog ver? (boek en cd i.s.m. ‘Kunstwerkt’); Pinokkio (2017)

Duitstalige liederen voor kinderen of jongerenkoor: An den Weihnachtsmann (Kerstlied); Die zwei Wurzeln; Wind, Wind, sause; Meeresstille (a capella)

Een uitgebreide werkenlijst vindt u hier.

 

Discografie

– IN FLANDERS FIELDS VOLUME 22 – MUSIC FOR CHILDREN’S AND GIRLS’ CHOIRS BY FLEMISH COMPOSERS (Oxalys Ensemble, various choirs), Phaedra PHA92022
– Leen, KOOR VAN HET JAAR 1997-1998, ANZ 20.005
– Kattenkwaad, Als regenboog, Celeste, Bloempje, KATTENKWAAD!, Sono E103
– FEEST MET NETTE EN KORNEEL, boek met cd, De Standaard

 

Uitgevers

Euprint ed
Plantyn
Musicerende Jeugd (overgeheveld naar Euprint ed.)
Koor en Stem

 

Links

Meer informatie via koorklank.be

 

 

© MATRIX
Teksten van Marjan Bosmans en Jenske Vanhaelemeersch
Laatste aanpassingen: 2020