Start to Listen

Je hoeft alleen maar… actief! te luisteren.

Start to Listen is een webpagina (ontwikkeld door MATRIX en aifoon en ondersteund door Cera) waarop een lijst van geluidsfragmenten staat.

Als muzikaal project bestaat Start to Listen uit twee luiken: een luistermoment en een klasgesprek. In de klas beluister je de verschillende luisterfragmenten, in de voorgestelde volgorde. Aansluitend worden deze fragmenten klassikaal besproken aan de hand van verschillende luistervragen. Doet het fragment je aan iets denken? Kan je het voelen of aanraken? Wie zou deze klanken gemaakt hebben? 

Met Start to Listen wil MATRIX inspiratie en gereedschap aanreiken om actief aandacht te schenken aan het luisteren. Door te focussen op nieuwe muziek (geluidskunst, soundscapes, fieldrecordings) willen we een andere luisterervaring aanreiken dan wat de leerlingen in hun dagelijkse omgeving horen. 

Doelgroep: tweede graad basisonderwijs - alle
Begeleider: jijzelf!
Logistiek: goede geluidsinstallatie
Duur: +/- 2 uren. De leerkracht kan vervolgens de luisterfragmenten, de luistervragen en de luistertips gebruiken in de klas, als ‘klasritueel’ (korte sessies, meerdere keren per dag).

NIEUW!

MATRIX biedt nu ook een navorming aan rond Start to Listen