Start to Listen

Je hoeft alleen maar… actief! te luisteren. Maar hoe doe je dat, groeien in het luisteren? Start to Listen is een online toolbox rond luistervaardigheid, die materiaal biedt voor één of meer luisteractiviteiten. Zo’n activiteit bestaat steeds uit twee luiken: in de klas beluister je eerst één van de luisterfragmenten, daarna volgt een klasgesprek aan de hand van enkele luistervragen. Roept het fragment herinneringen op? Kan je het voelen of aanraken? Wie zou deze klanken gemaakt hebben?

De website www.starttolisten.org biedt een waaier aan audiofragmenten van geluidskunst, nieuwe muziek en field recording. De bijhorende luistervragen moedigen reflectie aan en stimuleren je om je eigen luisterhouding en die van anderen te verkennen. In deze workshop ontdekken we spelenderwijs hoe je Start to Listen kan integreren in je lessen. We staan ook stil bij manieren om te spreken over geluid, in te spelen op diversiteit in de klas en verbanden te leggen met andere vakken.

Start to Listen werd ontworpen op maat van het basisonderwijs, maar is geschikt voor iedereen die haar/zijn luisterhorizon wil verbreden. Bovendien is het helemaal gratis.

Doelgroep: leerkrachten lager onderwijs, lerarenopleidingen, muziekleerkrachten (DKO en dagonderwijs)
Begeleider: Katrien Vercauter, Rebecca Diependaele
Logistiek: beamer, geluidsinstallatie, tekengerief
Duur: 2 uur

Start to Listen wordt ontwikkeld door MATRIX en aifoon en kwam tot stand met de steun van Cera. Met Start to Listen willen aifoon en MATRIX inspiratie en gereedschap aanreiken om actief aandacht te schenken aan het luisteren. Door te focussen op nieuwe muziek, geluidskunst, soundscapes en fieldrecordings willen we een andere luisterervaring aanreiken dan wat de leerlingen in hun dagelijkse omgeving horen.