Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu

MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] publiceerde Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu (Pelckmans Pro) waarin twaalf auteurs hun lezers meenemen in de wondere wereld van de westerse klassieke muziek sinds 1950.

Net zoals een partituur pas tot leven komt wanneer ze gespeeld wordt, willen we ook dit boek graag tot leven brengen. Daarvoor organiseren we een navormingspakket dat specifiek gericht is op het Deeltijds Kunstonderwijs en dat bestaat in twee vormen.

Presentatie van het boek
In een sessie van ongeveer één uur gidst Yves Senden je door de grote lijnen van het boek, illustreert hij de inhoud aan de hand van enkele concrete passages en toont hij hoe dit boek ingezet kan worden in de klascontext.
Deze sessie is met name interessant voor leerkrachtenteams in het kader van een pedagogische studiedag, maar kan ook prikkelend zijn voor een volwassenenklas Muziekgeschiedenis.

Workshop
In de workshop gaan we echt aan de slag met concrete onderwerpen en hoe je die kan gebruiken in de context van de klas. Heb je altijd al gezocht naar een manier om serialisme uit te leggen zonder wiskunde? Of krijg je vragen over het gebruik van nieuwe technologieën in de hedendaagse muziek? Deze en vele andere onderwerpen worden met het boek bij de hand uitgewerkt, waarbij we die samen vertalen naar een concrete lessituatie.

Een kleine muziekgeschiedenis

Doelgroep: muziekleerkrachten (DKO en dagonderwijs)
Begeleider: Yves Senden
Duur: 1 uur (presentatie) / in overleg te bepalen (workshop)