Terugblik op KAZorgolos

De KAZorgolos bestaat uit fluitjes en orgelpijpen gebouwd met PVC-buizen. Andere ‘vindmaterialen’ vormden de basis voor percussie-instrumentjes. De alternatief gestemde fluitjes werden op een buizenstelsel van regenpijpen gemonteerd. Dat buizenstel fungeert als windlade, zoals bij een orgel. De luchttoevoer naar de fluitjes wordt met elektromagnetische ventielen gestuurd. Ook de percussie wordt met behulp van elektromagneten aangeslagen. Als basis voor het besturingssysteem wordt NittyGritty gebruikt, een Arduino sound-art experiment kit. Hoe dat precies in z’n werk gaat, kunnen de leerlingen best zelf uitleggen: vanuit hun STEM-achtergrond zijn ze goed vertrouwd met de Arduino programmeeromgeving.

Tijdens de performance werd de muziekrobot, die aangestuurd werd met een zelfgebouwde mega-sequencer, bediend door 2 leerlingen en 2 leerkrachten van de STEM klas. Acht lichtsensoren (elke uitvoerder bediende 2 lichtsensoren) schakelden muzikale patronen en/of afzonderlijke klanken aan en uit. Een grote rode knop liet toe om verschillende vooraf geprogrammeerde modi te doorlopen. In een eerste eenvoudige modus werd elke sensor rechtstreeks aan één pijp gelinkt. Op die manier hoorden we de verschillende op elkaar volgende klanken, gevolgd door clusters. Tijdens het tweede deel kwamen de ritmische patronen tot leven. Het verrassende polyritmische samenspel in ‘tutti-modus’ brokkelde geleidelijk aan af, doordat er telkens een hand boven de lichtsensor verdween, totdat er nog slechts één patroon overbleef om vervolgens tot stilte over te gaan. Deze 2 composities demonstreerden duidelijk het sonore potentieel van de installatie. Het publiek, dat in eerste instantie nietsvermoedend de KAZorgolos aanschouwde, trakteerde de uitvoerders met een warm applaus. En heel wat nieuwsgierigen gingen aansluitend toch even een kijkje nemen, om te achterhalen hoe het allemaal precies functioneert. Van bouw- en programmeerwerk tot een uitdagende performance op Transit festival. Je moet het maar doen, als STEM-student uit het vierde middelbaar!

MATRIX dankt de medewerkers van Stichting Logos en de leerkrachten van 4WEST voor hun enthousiaste medewerking!

 

Fotografe Evy Ottermans nam enkele prachtige foto’s van de KAZorgolos, die werd voorgesteld tijdens de voorbije editie van het Transit festival. Geniet met ons mee!