Resultaten Call for Works ISCM-Vlaanderen

Als Vlaamse vertegenwoordiger van ISCM lanceerde MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] vorige maand de jaarlijkse Call for Works voor de World Music Days. Die zullen van 21 tot 30 april 2020 plaatsvinden in Nieuw-Zeeland. Jurlyleden Wim Pelgrims, Ine Vanoeveren en Michael Maierhof maakten een mooie selectie van 6 composities uit de 40 inzendingen (van maar liefst 26 verschillende componisten):

 • Benjamin Van Esser: Coalesce 4 voor piano en tape:
  Volgens de jury: “In Coalesce 4 demonstreert Benjamin Van Esser een verfrissend gebruik van de pianoklank en de tapepartij, en de balans tussen beide. Het werk is esthetisch aantrekkelijk om naar te luisteren.”
 • Bas Hendrickx: Twitter Philosopher voor MIDI-drumkit:
  “Een boeiend gebruik van een bekend fenomeen als Twitter in combinatie met live text processing. De acties van de percussionist (en bijhorende ’triggers’) zijn goed te volgen voor het publiek.”
 • Karel Stulens: EXPIRED voor orkest
  “Veelbelovend en goed geschreven, met veel aandacht voor de speelbaarheid én gevoel voor humor.”
 • Heleen Van Haegenborgh: Material Affordance voor koor
  “Heleen Van Haegenborghs benadering van het koor in Material Affordance staat ver af van de traditionele setting, onder meer door de beweging van de zangers in de ruimte en het stemgebruik. De uitbreiding van het ‘instrumentarium’ met blokfluiten is erg effectief, temeer aangezien de instrumenten relatief eenvoudig en voor iedereen beschikbaar zijn.”
 • Valery Vermeulen: (drie delen uit) Mikromedas voor elektronica
  “Een originele, specifieke, intelligente en gefocuste uitwerking van het concept, waarbij de clichés van data-gebaseerde elektronische muziek goed vermeden worden. Klankmatig en vormelijk interessant; obsessief op een goede manier. De drie delen zijn verscheiden, maar vormen samen een interessante structuur.”
 • Maya Verlaak: A Hard Day’s Night voor vrije bezetting
  “Een zeldzaam helder concept voor publieksparticipatie aan het muzikale proces.”

Het volledige juryverslag kan u hier raadplegen. Nu rest ons niets dan samen met de componisten in spanning afwachten welke compositie(s) geselecteerd worden voor uitvoering op de World Music Days 2020!