WEERKLANK-LABO #3

01/12/2023

LABO #3

De derde LABO-dag zal doorgaan op 1 december en staat helemaal in het teken van creatie. Hoe kan je je leerlingen stimuleren om ook maker te zijn en zo het spelplezier en de creativiteit te bevorderen? Hoe kan je op een eenvoudige manier korte momentjes in je instrumentles inbouwen die ruimte maken voor improvisatie? Kortom, hoe zorgen we ervoor dat de kunstenaar (kunstig competent) aanwezig is in onze klassen?

 

PROGRAMMA

9u00 – 9u30

Onthaal met koffie

9u30 – 10u00

Sarah Jeffery

De blokfluit: een heel oud instrument waardoor toch heel veel nieuwe muziek weerklinkt. Ondertussen is het instrument net zo bekend onder componisten van vandaag als bij musici die Bach spelen. Blokfluitist en professor Sarah Jeffery neemt ons mee in haar eigen praktijk. Vanuit haar ervaring met leerlingen van alle niveaus laat ze ons zien hoe ze haar eigen leerlingen stimuleert om zelf muziek te bedenken en hun eigen creativiteit te ontwikkelen. Dit doet ze door voorbeelden uit hedendaagse muziek aan te reiken, maar ook door verschillende manieren van improvisatie aan te bieden.

10u00 – 12u00

Keuze uit twee workshops:

Anouk Neyens

Hoe kan je bestaande muziekstukken in een nieuwe context plaatsen? En hoe kan je klank op een andere manier benaderen? Tijdens deze workshop ga je aan de hand van verschillende improvisatie oefeningen op zoek naar de rol/betekenis van de creërende muzikant.

Anouk Neyens behaalde haar master in Uitvoerende Klassieke Muziek in Gent en verdiept zich momenteel in vrije improvisatie tijdens de tweejarige masteropleiding ‘Open Creation’ in Basel (Zwitserland).

 

Sarah Verhulst

Sarah implementeert creatie dagelijks in haar piano- en initiatielessen. Ze neemt je mee in een inspirerende sessie waarin je leert om ook je eigen lichaam, stem en andere materialen mee te betrekken in je lessen.

Sarah Verhulst geeft vakdidactiek domeinoverschreidende initiatie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en deed uitgebreid onderzoek naar de invloed van muziek op de allerjongsten (zelfs voor de geboorte).

 

12u00 – 12u15: pauze

 

12u15 – 13u00

Frederik Neyrinck 

Componist Frederik Neyrinck werkt regelmatig samen met groepen niet-professionele muzikanten om nieuw werk te creëren. Hij komt zijn ervaring met jullie delen aan de hand van concrete voorbeelden uit zijn eigen praktijk.

 

13u00 – 14u00: vegan lunch

 

PRAKTISCH

Wanneer? Vrijdag 1 december 2023

Inschrijven kan tot 27 november en kost 25 euro (lunch inbegrepen).

Plaatsen zijn beperkt dus schrijf je snel in via deze link.

Locatie: Hoofdstedelijke Kunstacademie, Nieuwland 198, 1000 Brussel