Brewaeys Unfolding – tentoonstelling

10/03/2022 --> 13/06/2022

“Ik moet echt tegen de neiging vechten om al die notenbalken vol te schrijven.”

Uit honderden nootjes spreken het enthousiasme en de innerlijke noodzaak waarmee componist Luc Brewaeys (1959-2015) uiting gaf aan de continue stroom van klanken in zijn hoofd. Niet dat hij daarom nieuw werk op tafel toverde als ware het ‘een kant-en-klare diepvriesmaaltijd’ (net zo min als aan inspiratie, heeft het de componist ook nooit aan humor ontbroken!). Het componeren was hard en soms weerbarstig werk, maar betoveren deed zijn muziek altijd.

Brewaeys ontwikkelde een geheel eigen stijl binnen het spectralisme, vierde de rijkdom van klank en klankkleur in zowel orkest- als solowerken en zette Vlaanderen internationaal op de kaart met talrijke prestigieuze prijzen, opdrachten en residenties.

Brewaeys Unfolding – een knipoog naar de compositie Black Rock Unfolding – neemt de luisteraar mee achter de bruisende bladspiegel van Brewaeys’ partituren. Een tentoonstelling, een boek en een webpagina laten je zijn muziek ontdekken en herontdekken vanuit verschillende invalshoeken, en laten je kennismaken met Luc Brewaeys als componist en mens.

 

Brewaeys Unfolding is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] naar aanleiding van de overdracht van het artistieke archief van Luc Brewaeys naar het Universiteitsarchief van de KU Leuven en werd gerealiseerd i.s.m. KU Leuven Bibliotheken en de Onderzoeksgroep Musicologie en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Klara.