De keuze van… Rebecca Diependaele

In de rubriek ‘De keuze van…’ geven we het woord aan onze ‘vaste klanten’. Rebecca Diependaele is niet alleen vaste klant bij MATRIX, ze is er ook algemeen coördinator. Rebecca is musicologe en verdeelt haar tomeloze energie tussen MATRIX en Nadar Ensemble. Zij richt onze blik op het boek Eerste hulp bij klassieke muziek van Erik Voermans (AfdH Uitgevers, 2019)

 

“Geen stuk uit onze bibliotheekcollectie deze keer, wel een toevallige vondst. Op zoek naar een postzegel liep ik tijdens de Nadar Summer Academy #10 binnen bij ‘De Wase Boekhandel’, op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Op corona-proof aanschuifafstand van de kassa lag Eerste hulp bij klassieke muziek van Erik Voermans uitgestald, een verzameling van columns die eerder in het Nederlandse dagblad Het Parool zijn verschenen.

Met een heerlijke directheid tackelt Voermans vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had. Wie is de Captain Kirk onder de componisten? Waarom is Maria Callas geen groente? Een ruim aandeel van die treffende anekdotes, openlijke liefdesverklaringen en briljante douchegedachten betreft muziek van de 20ste en 21ste eeuw. De begeestering én vakkennis spatten van het blad (probeer maar eens in drie paragrafen een kraaknet lijntje te trekken tussen Black Sabbath en Arvo Pärt en onderweg het begrip ‘madrigalisme’ toe te lichten). Voermans taal knettert bovendien van rake beelden en onvergetelijke vergelijkingen (‘een cello als een lispelende poltergeist’, over de muziek van Helmut Lachenmann). Onder een precisiebombardement van superlatieven móét je als lezer wel meegaan in Voermans enthousiasme en vooral: (opnieuw) luisteren! Spotify-luisterlijst inbegrepen.”