Erfgoeddag 2024

Luistertentoonstelling

Hoe klinkt het bij je thuis?

Die vraag stelden wij aan jullie. We luisterden naar jullie pruttelende koffiezet, fluitende waterkoker, tikkende klok, ronkende kat, druppelende waterafvoer en kreunende vaatwasmachine. Kortom: naar jullie thuisgeluiden.

Als we actief naar onze omgeving luisteren, ontdekken we de geluiden die ons thuisgevoel mee bepalen. Door ze op te nemen, valt op hoe rijk de geluiden om ons heen zijn: hoog of diep, veranderlijk of standvastig. Samen vormen ze de symfonie van onze thuisomgeving.

Voor heel wat componisten zijn de geluiden die hen omringen een grote inspiratiebron. Soms worden ze zelfs een cruciaal deel van een compositie via field recordings (opnames van omgevingsgeluiden), door alledaagse voorwerpen als instrument te gebruiken, of door een muzikale of instrumentale tegenhanger voor het omgevingsgeluid te bedenken.

Versmeltende muziekwerelden

Componist, violist en fotograaf Shalan Alhamwy werd geboren in de stad Homs in Syrië. In 2015 kwam hij als oorlogsvluchteling naar Sint-Niklaas, waar hij al snel contact legde met het symfonisch orkest van de academie. Tijdens zijn vioolopleiding in Syrië leerde Alhamwy vooral over de Westerse klassieke muziek, maar hij verdiepte zich ook in de Arabische muziek uit zijn jeugd. Die wordt sterk gedreven door melodie, improvisatie en microtonaliteit (het octaaf wordt dan opgedeeld in andere, vaak kleinere intervallen dan in de westerse tonale muziek). Als componist creëert Alhamwy ontmoetingen tussen beide muziekwerelden. In Two Images from Aleppo voor symfonisch orkest vormt een melodisch motief afkomstig uit de Arabische muziek het uitgangspunt voor de compositie.

Colofon

Deze webtentoonstelling werd gerealiseerd door MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] in het kader van Erfgoeddag op 21 april 2024 met het thema ‘thuis’.
Met dank aan Erfgoedcel Leuven en de Bib Leuven Tweebronnen.

Concept: MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]
Samenstelling: Melissa Portaels
Vormgeving: Klaas Coulembier

MATRIX geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Leuven en KU Leuven.

Logo Matrix Wit op zwart
Erfgoeddag_logo_witrood