Erfgoeddag 2024

Luistertentoonstelling

Hoe klinkt het bij je thuis?

Die vraag stelden wij aan jullie. We luisterden naar jullie pruttelende koffiezet, fluitende waterkoker, tikkende klok, ronkende kat, druppelende waterafvoer en kreunende vaatwasmachine. Kortom: naar jullie thuisgeluiden.

Als we actief naar onze omgeving luisteren, ontdekken we de geluiden die ons thuisgevoel mee bepalen. Door ze op te nemen, valt op hoe rijk de geluiden om ons heen zijn: hoog of diep, veranderlijk of standvastig. Samen vormen ze de symfonie van onze thuisomgeving.

Voor heel wat componisten zijn de geluiden die hen omringen een grote inspiratiebron. Soms worden ze zelfs een cruciaal deel van een compositie via field recordings (opnames van omgevingsgeluiden), door alledaagse voorwerpen als instrument te gebruiken, of door een muzikale of instrumentale tegenhanger voor het omgevingsgeluid te bedenken.

Weinig dingen zijn zo bepalend voor de sfeer van een omgeving als de aanwezigheid van water. Via  een audiowandeling langs de Leuvense waterlopen ontdek je de geschiedenis en het belang van de Dijle voor de stad. Maar stond je ook al eens stil bij de klank die een rivier aan onze omgeving bijdraagt?

De Nieuw-Zeelandse componiste Annea Lockwood is er zo door gefascineerd dat ze de verschillende klankeigenschappen van water opneemt met microfoons voor boven én onder water. Voor A Sound Map of the Danube (2005) volgde ze de Donau vanaf de bron in het Zwarte Woud in Duitsland via Slovakije en Bulgarije naar Roemenië tot de Zwarte Zee. Onderweg nam ze de geluiden van de rivier, van waterinsecten en van de omgeving op. Maar ze praatte ook met de mensen die er wonen en in wiens leven de rivier betekenis heeft.

“Tegen het einde van mijn reis, terwijl ik in Rasova (Roemenië) luisterde naar de kabbelende golven die tegen rand sloegen van de modderbank die de rivier had uitgesneden, realiseerde ik me dat de rivier haar eigen pad uitstippelt: ze componeert zichzelf, vormt haar geluiden door de manier waarop ze haar oevers vormt.” (Annea Lockwood, 2005)

Colofon

Deze webtentoonstelling werd gerealiseerd door MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] in het kader van Erfgoeddag op 21 april 2024 met het thema ‘thuis’.
Met dank aan Erfgoedcel Leuven en de Bib Leuven Tweebronnen.

Concept: MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]
Samenstelling: Melissa Portaels
Vormgeving: Klaas Coulembier

MATRIX geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Leuven en KU Leuven.

Logo Matrix Wit op zwart
Erfgoeddag_logo_witrood