Erfgoeddag 2024

Luistertentoonstelling

Hoe klinkt het bij je thuis?

Die vraag stelden wij aan jullie. We luisterden naar jullie pruttelende koffiezet, fluitende waterkoker, tikkende klok, ronkende kat, druppelende waterafvoer en kreunende vaatwasmachine. Kortom: naar jullie thuisgeluiden.

Als we actief naar onze omgeving luisteren, ontdekken we de geluiden die ons thuisgevoel mee bepalen. Door ze op te nemen, valt op hoe rijk de geluiden om ons heen zijn: hoog of diep, veranderlijk of standvastig. Samen vormen ze de symfonie van onze thuisomgeving.

Voor heel wat componisten zijn de geluiden die hen omringen een grote inspiratiebron. Soms worden ze zelfs een cruciaal deel van een compositie via field recordings (opnames van omgevingsgeluiden), door alledaagse voorwerpen als instrument te gebruiken, of door een muzikale of instrumentale tegenhanger voor het omgevingsgeluid te bedenken.

Huis-tuin-en-keuken-orkest

Wist jij voor het zien van de film Onze Natuur hoe het klinkt als een vliegend hert uit zijn pop kruipt? Blijkbaar als een lege rubberen ballon waar je met vochtige handen overheen wrijft. Foley-artiest (of bruiteur, geluidsmaker) Bram Braem wist het ook niet, maar leefde zich in en kwam al snel bij een sappig, krakend geluid uit. Eigenlijk weten we het dus nog steeds niet…

Bruitage is een interessant vak: je luistert op een unieke manier naar omgevingsgeluiden en probeert ze in de studio zo goed mogelijk na te bootsen met materialen zoals grassen, mos, steentjes, een bassin water,… Een sound design is pas geslaagd als niemand doorheeft dat het geen echte opname van het omgevingsgeluid is.

youtube-video-thumbnail

Lees ook onderstaand artikel over het werk van Bram Braem in Onze Natuur.

Colofon

Deze webtentoonstelling werd gerealiseerd door MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] in het kader van Erfgoeddag op 21 april 2024 met het thema ‘thuis’.
Met dank aan Erfgoedcel Leuven en de Bib Leuven Tweebronnen.

Concept: MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]
Samenstelling: Melissa Portaels
Vormgeving: Klaas Coulembier

MATRIX geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Leuven en KU Leuven.

Logo Matrix Wit op zwart
Erfgoeddag_logo_witrood