Wibert Aerts

Saariaho
°

Je bent niet de solist die zo luid mogelijk speelt

In deze aflevering spreekt Joanna Van der Heyden met violist Wibert Aerts over Kaija Saariaho's Graal Théâtre voor viool en ensemble. Lange tijd was het voor Saariaho ondenkbaar dat ze een vioolconcerto zou schrijven. Het boek Graal Théâtre van de Franse dichter Jacques Roubaud inspireerde haar om het toch te doen. De frictie op de titel tussen de mythische wereld die ‘Graal’ oproept en het wereldse ‘Théâtre’ weerspiegelde voor haar het spanningsveld tussen de intimistische, serene aard van het componeren en de extraverte lichamelijkheid van een muzikale uitvoering. In een concerto, waarin de solist een sterk dramatische rol speelt, zowel fysiek op het podium als muzikaal, treedt die spanning eens zo sterk op de voorgrond. Wibert Aerts verdiepte zich in de rol van solist in Saariaho’s werk: een intens en bijzonder leerrijk proces. 

Podcast_Wibert

CREDITS

Gast Wibert Aerts
Presentatie Joanna Van der Heyden
Teksten, redactie & regie Rebecca Diependaele, Melissa Portaels
Opname & montage Toon Vannieuwenhuyse 

Deze aflevering werd opgenomen op 24 oktober 2023 in Muziekcentrum De Bijloke.
Met dank aan Muziekcentrum De Bijloke voor de gastvrijheid. 

Deze podcast is een productie van MATRIX Centrum voor Nieuwe Muziek in opdracht van Muziekcentrum De Bijloke Gent en verschijnt naar aanleiding van de concertreeks 360° Saariaho.

 

Gebruikte bronnen:

  • Kaija Saariaho, www.saariaho.org
  • Tim Howell, Jon Hargreaves en Michael Rofe (eds.), Kaija Saariaho: Visions, Narratives, Dialogues, Ashgate, 2011
  • James Nicholas Munk, Agency, Physicality, Space: Analytical Approaches to Contemporary Nordic Concertos, (Dphil in Music diss., University of Oxford, 2011)

Afgespeelde muziek:  

  • Kaija Saariaho, Graal Théâtre, uitvoerder: Wibert Aerts & Notabu.Ensemble neue musik o.l.v. Mark-Andreas Schlingensiepen, Etcetera Records: KTC1636.
  • Kaija Saariaho, … de la Terre, uitvoerder: Marko Myohanen & Minna Pensola, ONDINE: ODE1242-2 

Beleef de muziek van Kaija Saariaho in Muziekcentrum De Bijloke Gent tijdens het concert ‘Graal Théâtre’ met Wibert Aerts, HERMESensemble en I SOLISTI op vrijdag 29 maart om 20u00. 

IMG-20231024-WA0004