Ilan Volkov

Saariaho
°

This music can’t really be condensed into a stereo effect.

In deze aflevering spreekt Joanna Van der Heyden met dirigent Ilan Volkov over Verblendungen voor orkest en tape en Terra Memoria voor strijkersorkest. Aan het IRCAM (Institut de recherche et coordination acoustique/musique) verdiepte Saariaho zich in de interne structuur van klanken en de nieuwste toepassingen van audiotechnologie. Ilan Volkov verwondert zich erover hoe simpel en geniaal ze in Verblendungen het orkest en de tape met elkaar verbindt. In Terra Memoria houdt Saariaho haar eigen muzikaal materiaal tegen het licht. Hoe ze als componist is blijven evolueren, is op z’n minst bijzonder te noemen.

podcast_Ilan

CREDITS

Gast Ilan Volkov
Presentatie Joanna Van der Heyden
Teksten, redactie & regie Rebecca Diependaele, Melissa Portaels
Opname & montage Toon Vannieuwenhuyse

Deze aflevering werd opgenomen in Flagey op 15 november 2023.
Met dank aan Flagey voor de gastvrijheid.

Deze podcast is een productie van MATRIX Centrum voor Nieuwe Muziek in opdracht van Muziekcentrum De Bijloke Gent en verschijnt naar aanleiding van de concertreeks 360° Saariaho.

Gebruikte bronnen:

  • Kaija Saariaho, www.saariaho.org
  • Tim Howell, Jon Hargreaves en Michael Rofe (eds.), Kaija Saariaho: Visions, Narratives, Dialogues, Ashgate, 2011

Afgespeelde muziek:

  • Kaija Saariaho, Verblendungen, uitvoerder: Finnish Radio SYmphony Orchestra o.l.v. Esa-Pekka Salonen, BIS: CD-307.
  • Kaija Saariaho, Terra Memoria, uitvoerder: Orchestre Philharmonique De Strasbourg o.l.v. Marko Letonja, ONDINE: ODE1255-2.

Beleef de muziek van Kaija Saariaho in Muziekcentrum De Bijloke Gent tijdens het concert 'Terra Memoria' met Brussels Philharmonic en Ilan Volkov op vrijdag 12 januari om 20u00.

Ilan Volkov2