Handleiding de Toonbank

Organiseer je een concert met nieuwe muziek waarvan je vindt dat het thuis hoort in de Toonbank? Of kwam je zelf een concert op het spoor dat nog ontbreekt in de kalender? Er zijn twee manieren waarop concerten opgepikt worden door onze kalender:

Partners in de Toonbank

Heel wat culturele spelers in Vlaanderen zijn partner in de Toonbank. Binnen dat partnerschap wordt bepaald hoeveel en welke artikels er verschijnen. De concerten die door de organisatoren gemerkt worden als concerten met hedendaagse muziek verschijnen automatisch in de kalender van de Toonbank.

Hieronder stellen onze partners zich graag voor.

DE SINGEL wil een eigentijds en gastvrij kunstenhuis zijn, een bruisende en internationaal toonaangevende ontmoetingsplek voor kunst zonder grenzen in een wereld in verandering. Haar uniek gebouw op een veelzijdige kunstsite, verbindt DE SINGEL met de verschillende gemeenschappen die Vlaanderen (en Antwerpen) rijk zijn, met kunstenaars en kunstpraktijken uit alle hoeken van de wereld. Verder bouwend op een belangwekkend artistiek verleden wil DE SINGEL een zo veelzijdig mogelijk publiek uitnodigen uit om muziek, theater, dans en architectuur – en alles daartussen – te beleven. Om uit de eigen bubbel te barsten en om door kunst ook het perspectief van de ander te ontdekken en te beleven.

Lorem Ipsum is simply dummied text of the printing and typesetting industry.

Lorem Ipsum is simply dummied text of the printing and typesetting industry.

Festival 20·21 is de jaarlijkse Leuvense hotspot voor klassieke muziek uit de 20e en 21e eeuw. Open oren ontmoeten er de klankrijkdom van te (her)ontdekken repertoire en muzikale geheimtips, of kunnen zich tijdens de Transit-driedaagse laten verrassen door begeesterende eigentijdse creaties.

Het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen ontstond in 1969 uit een reeks orgel- en beiaardconcerten. Anno 2024 kunnen we spreken van het klassiek muziekfeest dat een breed publiek, van volslagen leken tot doorwinterde melomanen, wil verwennen met live klassieke muziek van hoogstaand niveau, met de nadruk op vocale en religieuze muziek. In het voorjaar zet de organisatie in op de stad Mechelen en vocale muziek met het festival LUNALIA, in het najaar verhuist de focus naar regio Kempen voor MUSICA DIVINA of hemelse muziek in abdijen, kerken en begijnhoven.

Festival Kortrijk, georganiseerd door Wilde Westen vzw, zoekt een evenwicht tussen klassiek en hedendaags en reikt hierbij de hand naar andere muziekgenres. Ongeziene, unieke formats en voorstellingen krijgen een prominente plek binnen de programmatie, net als de beleving van de bezoeker.

Lorem Ipsum is simply dummied text of the printing and typesetting industry.

HERMESensemble opereert in de grensgebieden van hedendaagse muziek en kunst. De kernmusici van het collectief creëren eigentijdse artistieke verhalen in nauwe samenwerking met gastkunstenaars en een divers publiek.

HERMESensemble realiseert kruisbestuivingen met oude muziek, jazz, pop-, niet-westerse muziek en elektronische kunst. De producties overstijgen de traditionele concertvorm door de synergiën met theater, dans, beeldende kunsten, video, film en multimedia.

Experiment en ontmoeting vormen de uitgangspunten van elke productie. HERMESensemble biedt scheppend en uitvoerend jong talent de gelegenheid en de ruimte om in co-creatie de grenzen van de muziekkunst te verleggen.

HERMESensemble werd in 2000 opgericht door Koen Kessels en opereert vanuit de eigen studio in Wijnegem. Het gezelschap is jaarlijks te volgen op de grote Belgische podia en festivals, in concertzalen in heel Europa en op de internationale festivals.

Ictus is een Brussels ensemble voor hedendaagse muziek. Opgericht in 1994 als live-band voor het dansgezelschap Rosas in een tijd waarin ensembles zich als mini-orkesten met virtuoze solisten profileerden, komt Ictus vandaag op als een collectief van creatieve muzikanten die zich toeleggen op experimentele muziek in de breedste zin van het woord: geschreven muziek, geluidskunst, improvisatie en elektronica. Ictus is een door artiesten gestuurde structuur bestaand uit een 30-tal mensen verspreid over drie generaties. Ictus is een vaste partner geworden van talrijke curatoren, choreografen en grootschalige gezelschappen zoals Brussels Philharmonic en Collegium Vocale Gent en ontwikkelt zijn eigen projecten in verschillende formats - van intiem tot monumentaal. Ictus heeft een eigen Youtube-kanaal en een rijk gedocumenteerd webarchief, ictus.be, met bijna 300 projecten. Ictus leidt een masterprogramma aan de School of Arts van Gent.

Losse evenementen en kleine initiatieven

De wereld van de nieuwe muziek telt vele spelers. Bij uitstek is het ook een wereld van kleine en spontane initiatieven, van experimentele projecten en avontuurlijke presentatieplekken. Ook die  concerten - die vaak buiten de programmatie van de grote culturele spelers vallen - verwelkomen wij graag in de kalender. De kalender van de Toonbank plukt alle informatie uit de UiTdatabank, de verzamelplek voor alle culturele initiatieven in Vlaanderen. Aan elke activiteit die in de UiTdatabank geregistreerd is, kunnen 'labels' worden toegekend. Wanneer het label toonbank wordt toegevoegd, komt een evenement op onze radar terecht. Tijdens een wekelijkse screening van de databank bekijken we welke evenementen met dit label ook effectief in de kalender thuishoren.

Hoe voeg ik een label toe aan een evenement?