De titel drong/dronk zich gewoon op

9 ‘whiskywerken’ stonden er op Brewaeys’ planning: Knockando (1991), Talisker (1993), Laphroaig (1993), Bowmore String Quartet N°2 (1995), OBAN (1996), Along the shores of Lorn (2005), Cardhu (2008), Black Rock Unfolding (2009) en Lagavulin. Voor de laatste was het idee er al, maar is de eerste noot nooit op papier geraakt. Het begon met een werk voor percussie en piano, waarvoor hij een titel zocht en inspiratie vond bij de Canadese componist Bruce Mather die enkele van zijn composities naar château wijnen vernoemde. Brewaeys koos ervoor zijn lievelingswhisky’s te eren met een compositie. Dat hij voor Bowmore - ‘more bow’ - een compositie voor strijkkwartet zou schrijven, stond in de sterren geschreven. In OBAN koos hij voornamelijk voor lage instrumenten, omdat hij dat vond passen bij de ronde smaak van de whisky.

fragment uit Bowmore String Quartet nr. 2 (1995)
agenda 2005

Kijk ook even naar de partij van de klarinet in OBAN. Brewaeys haalde alles uit de kast om de gewenste klanken te bekomen. De klarinettist speelt hier niet alleen klarinet, maar ook pauk en watergong. Door met de klankbeker van de klarinet over het paukenvel te spelen en met de pedaal de spanning van het vel te regelen, krijg je een ‘fading-effect’ zoals op een elektrische gitaar.

In 2019 brachten Antwerp Symphony Orchestra, I SOLISTI, HERMESensemble, ChampdAction, De Singel en het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen een gezamenlijke toost uit als ode aan Luc Brewaeys met uitvoeringen van alle ‘whiskeywerken’ in een gebalde concertweek. Van het concert ‘Whisky on Stage’ met Knockando, Bowmore, OBAN en Cardhu werd een mooie captatie gemaakt.

youtube-video-thumbnail

BREWAEYS UNFOLDING is een project van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] in samenwerking met KU Leuven Bibliotheken, de Onderzoeksgroep Musicologie en het Universiteitsarchief van de KU Leuven, SPECTRA Ensemble, Odysseia Ensemble en Klara.
Het project wordt ondersteund met een projectsubsidie van de Vlaamse Gemeenschap.
Projectcoördinatie Rebecca Diependaele, Melissa Portaels
Curatoren tentoonstelling Ann Eysermans, Melissa Portaels
Samenstelling en realisatie online expo Klaas Coulembier, Melissa Portaels
Lesmap Ellen Jacobs
Podcast Gerrit Valckenaers
Vormgeving Klaas Coulembier
Bruiklenen tentoonstelling Archief Luc Brewaeys, Birgit Van Cleemput, Johan Huys, André Laporte